Utilizarea excesivă a internetului, informaţiile false şi cyberbullying-ul, riscuri la care pandemia îi expune pe copii şi părinţi

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Un studiu recent arată care sunt principalele riscuri resimțite de copii și părinți pe perioada pandemiei. 

Utilizarea excesivă a tehnologiei (54,7%), informaţiile false (39,5%), cyberbullying-ul (25,8%), publicarea şi distribuirea datelor personale (22,6 %) sunt principalele riscuri resimţite de copii pe internet în perioada pandemiei, arată datele studiului "Impactul Covid-19 asupra copiilor din România" realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în urma consultării a 5.000 de copii din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

Totodată, 32,4% dintre copiii participanţi la studiul menţionat mai sus afirmă că au avut neînţelegeri cu părinţii în ceea ce priveşte activitatea pe internet şi timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinţii beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de timpul excesiv petrecut online, lipsa abilităţilor digitale şi gestionarea activităţii pe reţelele sociale.

Ce spun părinții 



"Mă simt uneori neputincios pentru că nu mă pricep la aceste noi aplicaţii pe care le foloseşte, de unele nici nu am auzit. Mai mult, nu ştiu exact cu cine comunică acolo şi ce face mai precis." Dan, 43 de ani, părinte.

"Trebuie să recunosc că mă simt uneori vinovată că l-am lăsat de mic să folosească telefonul, iar acum chiar exagerează. Vin deseori obosită de la serviciu şi nu mai ştiu ce să fac! Mi-e ruşine că nu sunt în stare să îl determin să mai facă şi altceva cu timpul lui." Adela, 38 de ani, părinte.

Ajutor pentru depășirea situațiilor de anxietate



"A trecut deja un an de când am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm unei noi realităţi, în care internetul, dispozitivele digitale şi comunicarea la distanţă ocupă un rol central în activităţile noastre de zi cu zi. Copiii şi părinţii, deopotrivă, resimt efectele utilizării prelungite a internetului şi se simt nepregătiţi să gestioneze corect pericolele care decurg din utilizarea excesivă. În cadrul liniei de consiliere ctrl_AJUTOR primim constant solicitări atât din partea părinţilor, copiilor cât şi a cadrelor didactice pentru a-i ajuta să depăşească situaţii de anxietate, cyberbullying, expunerea la conţinuturi nepotrivite, ştiri false sau relaţionarea în cadrul familiei. Tocmai de aceea ştim că este nevoie de o informare constantă şi soluţii concrete pentru gestionarea tuturor acestor probleme", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel