Un om de știință descifrează cauza "blestemului faraonului": A ucis peste 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Un om de știință susține că a descoperit cauza "blestemului faraonului", despre care se crede că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.

Un text egiptean antic amenință cu "moartea printr-o boală pe care niciun doctor nu o poate diagnostica" pe oricine deranjează rămășițele mumificate ale regelui - dar cercetătorul Ross Fellowes a sugerat că există un motiv biologic în spatele acestor decese.

Studiul a stabilit că principala cauză a fost otrăvirea cu radiații de la elemente naturale care conțin uraniu și deșeuri toxice. Ele au fost puse în mod deliberat în interiorul cavoului.

Expunerea la substanțe ar fi putut duce la apariția anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel care i-a luat viața arheologului Howard Carter - prima persoană care a intrat în mormântul faraonului, în urmă cu peste 100 de ani. 

Teoria dovedește efectiv că mormântul a fost într-adevăr "blestemat" - deși într-un mod deliberat, biologic - mai degrabă decât într-un mod supranatural, așa cum au sugerat unii egiptologi antici.

Persoane care au murit în urma "blestemului faraonului"

Howard Carter a murit în 1939, probabil în urma unui atac de cord, după o luptă îndelungată cu limfomul Hodgkin, care afectează sistemul imunitar al organismului care luptă împotriva germenilor - iar otrăvirea cu radiații a fost asociată ca fiind o cauză a cancerului.

Lordul Carnarvon, unul dintre bărbații care au pășit, de asemenea, prin camerele pline de comori, a murit din cauza otrăvirii sângelui la cinci luni după descoperire.

El a suferit o înțepătură gravă de țânțar, care s-a infectat în urma unei tăieturi cu lama de ras.

De asemenea, fiul lui Carnarvon a relatat că animalul său de companie a urlat și a căzut brusc, având o moarte fulgerătoare.

Alte persoane implicate în săpături au murit de asfixie, accident vascular cerebral, diabet, insuficiență cardiacă, pneumonie, otrăvire, malarie și expunere la raze X - toți au decedat la vârsta de 50 de ani.

Egiptologul britanic Arthur Weigall a participat la deschiderea mormântului faraonului, unde a fost acuzat de incitarea "mitului" blestemului. El a murit de cancer la 54 de ani.

Cu toate acestea, inscripțiile găsite în interiorul altor morminte din Egipt sugerează că poporul antic știa despre toxine.

Textul includea zone care erau "interzise" din cauza "spiritelor rele".

Niveluri ridicate de radiații au fost documentate în ruinele mormintelor din Vechiul Regat, în două locații din Giza și în mai multe morminte subterane din Sahara

Studiul, publicat în Journal of Scientific Exploration, a explicat că niveluri ridicate de radiații au fost documentate și în ruinele mormintelor din Vechiul Regat, în două locații din Giza și în mai multe morminte subterane din Sahara.

Aceeași concluzie a fost găsită și în tot mormântul lui Osiris de la Giza.

Ross Fellowes a remarcat că "radioactivitatea intensă a fost asociată cu două cufere de piatră, în special din interior".

Profesorul Robert Temple a observat că sicriele erau făcute din bazalt, determinând că acestea "erau o sursă punctiformă de radiații, spre deosebire de nivelurile naturale generale (de radon) din roca calcaroasă din jur".

Alte studii au măsurat direct gazul radon în diferite locuri din mormintele de la Sahara.

Gazul radon este un produs intermediar al dezintegrării uraniului, cu un timp de înjumătățire de 3,8 zile.

Au fost identificate concentrații de radon în mediul ambiant în șase locații prin ruinele de la Sahara: Mormântul de Sud, magazinele piramidei lui Djoser și tunelurile funerare de la Serapeum.

Mii de vase excavate sub Piramida în trepte în anii 1960 conțineau până la 200 de tone de substanțe neidentificate. Nici până astăzi nu au fost depistate - ceea ce sugerează că toxinele au fost îngropate împreună cu rămășițele mumificate.

"Radiațiile puternice raportate (sub formă de radon) în ruinele mormintelor au fost atribuite, în mod vag, fondului natural din roca mamă", a declarat Ross Fellowes.

"Cu toate acestea, nivelurile sunt neobișnuit de ridicate și localizate, ceea ce nu este în concordanță cu caracteristicile rocii de bază calcaroase, ci implică o altă sursă (sau alte surse) nenaturală(e)", susține acesta.

La 4 noiembrie 1922, grupul lui Howard Carter a găsit treptele care duceau la mormântul lui Tutankhamon și a petrecut câteva luni catalogând anticamera.

Echipa a deschis camera funerară și a descoperit sarcofagul în luna februarie a anului următor.

Mormântul este considerat ca fiind unul dintre cele mai somptuoase locuri de veci descoperite în istorie. Acesta era plin de obiecte prețioase pentru a-l ajuta pe tânărul faraon în călătoria sa spre viața de apoi.

Tezaurul de bunuri funerare includea 5.000 de obiecte, inclusiv pantofi funerari din aur masiv, statuete, jocuri și animale ciudate. 

Dimensiunile reduse ale camerei funerare a lui Tutankhamon, având în vedere poziția sa în istoria egipteană, i-a nedumerit pe experți ani de zile.

Carter și echipa sa au avut nevoie de 10 ani pentru a curăța mormântul de comorile sale, conform DailyMail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel