Un nou referendum în Marea Britanie? Lovitură dură pentru milioane de britanici

Guvernul britanic a răspuns sâmbătă celor peste patru milioane de cetățeni care au semnat o petiție pentru a cere organizarea unui al doilea referendum după cel din 23 iunie, informându-i că nu va exista un al doilea plebiscit, relatează France Presse.

Fiecare semnatar al petiției a primit un e-mail din partea Ministerului de Externe în care se poate citi că "guvernul a răspuns la petiția pe care ați semnat-o".

Această petiție invita "guvernul să aplice o regulă potrivit căreia dacă un vot în favoarea menținerii sau ieșirii din UE se bazează pe mai puțin de 60% dintre alegători cu o rată de participare inferioară procentului de 75%, atunci trebuie organizat un al doilea referendum".

"Așa cum premierul a spus clar în declarația sa în fața Camerei Comunelor în 27 iunie, referendumul a fost exercițiul democratic cel mai important din istoria britanică cu peste 33 de milioane de persoane care s-au pronunțat", indică răspunsul guvernului.

"Primul ministru și guvernul au spus clar că este vorba despre un vot unic pentru o generație și că decizia trebuie să fie respectată. Noi trebuie acum să pregătim procesul de ieșire din UE și guvernul este hotărât să garanteze cel mai bun rezultat posibil pentru poporul britanic în aceste negocieri", conchide mesajul.

La 23 iunie, 17,4 milioane de britanici au votat în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (adică 51,9%) față de 16,1 milioane care votaseră pentru rămânerea în UE. Participarea a fost de 72,2%.

Acest vot a antrenat demisia primului ministru David Cameron al cărui succesor va fi desemnat în 9 septembrie. Secretarul de stat Andrea Leadsom și ministrul de interne Theresa May vor fi departajate prin votul membrilor Partidului conservator pentru a-i succede.

Noul premier va avea responsabilitatea de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează procedura de ieșire din UE și fixează un termen de doi ani pentru ca această separare să fie finalizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel