UE, proiect de apărare comună. Bugetul Fondului Comun de Apărare

Membrii parlamentului european sustin pe deplin decizia Comisiei Europene de infiintare a Fondului Comun de Aparare, ca instrument al politicii comune de aparare la nivelul statelor membre. 

Destinat in primul rand cercetarii in domeniul militar, fondul ar putea avea un buget de 90 de milioane de euro pana in anul 2020, o suma infima in comparatie cu alte mari puteri militare, sustin expertii in domeniu, informează Antena 3.

"Întărirea securității și apărării noastre comune sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor de securitate cu care ne confruntăm și constituie răspunsul la temerile cetățenilor. Concetățenii noștri doresc ca Europa să-i protejeze de instabilitate și amenințări. Au specificat acest lucru în ultimul Eurobarometru", a declarat Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Sondajul la care face referire presedintele Parlamentului European, realizat in martie 2017, arată că 68% dintre europeni ar vrea ca Uniunea sa să facă mai multe în domeniul politicii de securitate. De aceea Antonio Tajani si-a declarat sprijinul pentru Fondul European de Aparare, dar in concondanta cu legaturile pe care statele membre le au cu NATO si alti aliati militari. Pentru acest Fond bugetul va fi de 90 de milioane de euro pana in 2020. Dupa aceea ar urma sa se treaca la faza de dezvoltare a capacitatilor militare, iar bugetul estimat ar ajunge la 500 de milioane anual.

Intr-un seminar organizat recent la Madrid, reprezentantii Parlamentului european, dar si cei ai Comisiei europene au dezbatut ideea acestui Fond european de Aparare, dar si metode de eficientizare a cheltuielilor in domeniul militar. In prezent, armatele celor 28 de state membre UE au in dotare 20 de tipuri de avioane de vanatoare, 17 de modele de tancuri de lupta si 178 de alte sisteme de armament. In comparatie, Statele Unite opereaza cu un singur model de tanc si 6 tipuri de avioane.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel