EXCLUSIV  TVA 5% la apartamente doar pentru anumiți români. Avocatul Bărbuceanu: E o prostie a Guvernului din lipsă de analize și specialiști

Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels

Ordonanța „Trenuleț”, din decembrie, aduce schimbări majore pentru români. Mulți nu-și vor mai permite să-și achiziționeze casele.

Ordonanța „Trenuleț”, care reglementează mai multe acte normative, prevede și o schimbare care va afecta mii de români. Ordonanța de Guvern de la finalul anului 2023 impune schimbări majore pentru cei care au plănuit să se mute într-o casă nouă în viitorul apropiat. DC News va sesiza Avocatul Poporului pentru că decizia Guvernului afectează foarte mulți români. 

L-am contactat și pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a clarifica mai departe situația care, deja, este foarte „încâlcită”.

„Pentru cei care au încheiat antecontractul (ceea ce e o mare prostie) până la 31 decembrie 2023 se menține cota de 5%. Pentru cei care au semnat anterior anului 2023 se mărește cota. Cota de 5% rămâne aplicabilă în 2024 doar pentru livrările de locuințe pentru care s-au semnat antecontracte în 2023. Pentru cei care au semnat anterior de 1 ianuarie 2023, dar n-au fost livrate, cota crește de la 5% la 19%.”, ne-a spus avocatul Bărbuceanu.

DC News: Ce pot face românii care au semnat contractele în 2021 și 2022?

„Acum, Codul Civil spune că legea aplicabilă contractului este legea aplicabilă promisiunii sau antecontractului din momentul respectiv, dar asta se referă la Legea civilă. Legea fiscală nu prevede reglementare pentru Legea civilă în acest context. Din păcate, cei afectați vor trebui să suporte schimbările. În situația asta e vorba de o lege fiscală, reglementată de Legea fiscală.”, a mai precizat avocatul, pentru DC News.

Măsura nu are logică juridică

„Nu are logică, iar ca principiu de drept nu e corect. În momentul în care omul și-a făcut un calcul s-a bazat pe o legislație - spunem noi - predictibilă, ea ar trebui să se mențină. Sau să fi fost redactată în așa fel încât și cei care au încheiat anterior datei să beneficieze de aceeași situație ca ceilalți. Nu există nicio logică juridică în această situație. Tranzacția în sine se face în momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare în formă autentică, atunci discutăm despre TVA. Ei nu trebuiau să se lege în niciun fel de antecontract. Au făcut-o ca să strângă mai mulți bani la buget.”, a mai transmis avocatul.

DC News: În materie de acțiuni în instanță se poate face ceva?

„Nu văd ce acțiunea s-ar putea face. Nici dezvoltatorii nu au vreo vină. Aceștia vor spune că nu pot reduce prețul. Nu e nici vina lor. Cei afectați nu au ce acțiune să facă în justiție. Nu poți ataca un act normativ pe contenciosul normal. E totuși o Ordonanță de Guvern care modifică o lege care s-a mai modificat și înainte. E o nebunie de toate zilele cu această lege fiscală”, a mai punctat avocatul Bărbuceanu.

DC News: Ce soluții le rămân românilor care nu-și vor permite schimbarea din punct de vedere financiar?

„Pot cesiona, că nu au ce vinde. Nu e un transfer de proprietate. Ei doar pot cesiona dreptul lor de a cumpăra în viitor. O pot face asta, dar să și găsească doritor. Altfel, trebuie să renunțe și pierd acel avans. E o prostie a Guvernului din lipsa de analize și specialiști.”, a încheiat avocatul, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel