Tratamentul fără bisturiu pentru cancerul de ficat. Află cum pot fi oprite din evoluție tumorile hepatice

Cancerul hepatic este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate în țara noastră și în lume. Afecțiunea apare atunci când celulele hepatice (celulele ficatului) încep să se înmulțească necontrolat. 

Cancerul hepatic poate fi primar,  atunci când se dezvoltă direct în ficat și secundar, sub formă de metastaze hepatice, atunci când celulele canceroase din altă zonă a corpului invadează ficatul.

”Cancerul hepatic primitiv se împarte în 2 categorii. De departe cel mai frecvent este hepatocarcinomul iar al doilea este coloangiocarcinomul. Hepatocarcinomul are drept cauză principală afectarea hepatică în cadrul cirozei hepatice. El apare în 99% din cazuri la pacienții cu ciroză hepatică. Iar cauzele cirozei hepatice pot fi virusurile hepatitice B și C, ciroza toxi-nutrițională sau ficatul gras” explică dr. Mugur Grasu, medic primar radiolog intervenționist la ARES.

Dintre pacienții diagnosticați cu hepatocarcinom, doar o treime au indicație pentru intervenția chirurgicală. În cazul celorlalți pacienți este nevoie de tratamente alternative. La pacienții la care există o tumoră hepatică de peste 3 cm sau mai mult de 3 tumori hepatice de circa 3 cm, se recomandă chemoembolizarea hepatică, o procedură minim invazivă de radiologie intervențională prin care tumora hepatică este tratată țintit.

”Chemoembolizarea se adresează pacienților cu hepatocarcinom în stadiu BCLC B - o clasificare a afectării hepatice în funcție de numărul de noduli. Sunt pacienți la care tumorile hepatice sunt bine vascularizate și atunci tratamentul prin chemoembolizare este foarte eficient.  De asemenea, avem posibilitatea de a trata prin chemoembolizare și pacienții care au metastaze hepatice de la cancerul colo-rectal, pacienții la care tratamentul chimioterapic sistemic nu este eficient sau pacienții cu mestastaze hepatice hipervascularizate, de la cancerul renal, de la tumorile endocrine” spune dr. Grasu.

Potrivit medicului, procedura de chemoembolizare este ”gold standard” de tratament, adică principala metodă de tratament pentru pacienții cu hepatocarcinom în stadiu intermediar. Este o metodă foarte eficientă care distruge tumora, cu rezultatele sunt foarte bune, pacienții putând obține chiar doi trei ani de supraviețuire în urma unui astfel de tratament.

Procedura de chemoembolizare este o procedură realizată în sala de angiografie, cu ajutorul razelor X. Medicul face o puncție prin artera femurală și introduce un tub subțire, care poartă denumirea medicală de cateter. Cu acest cateter se înaintează prin vasele de sânge până la nivelul trunchiului celiac. Trunchiul celiac este vasul din care pleacă artera hepatică, artera care vascularizează ficatul.

”Ulterior, ca să intrăm în interiorul ficatului, unde vasele de sânge sunt foarte mici, folosim un micro cateter, cu dimensiuni de ordinul sub milimetrilor, uneori cu grosimea unui fir de păr. Cu ajutorul acestor micro catetere reușim să mergem exact în vasul care vascularizează tumora hepatică, astfel încât să putem să efectuăm un tratament țintit. Tratament țintit înseamnă să introducem, pe de o parte, substanțe care să distrugă tumora, să-i oprească complet dezvoltarea și să omoare celulele tumorale, iar pe de altă parte introducem niște microparticule care blochează complet vasele de sânge” spune dr. Mugur Grasu.

După aproximativ 4-6 săptămâni de la procedură, pacientul trebuie să meargă la un control imagistic, care presupune realizarea unei tomografii computerizate sau a unui RMN abdominal, în funcție de tipul de microparticule folosite în timpul procedurii.

”Uneori din cauza volumului mare al tumorilor nu putem să tratăm toată tumora într-o singură ședință și este nevoie de o doua ședință care de obicei se efectuează la 4-6 săptămâni, după efectuarea imagisticii de control” spune dr. Mugur Grasu.

Procedura de chemoembolizare hepatică este disponibilă la ARES București, în cadrul Spitalului Oncologic Monza din Enayati Medical City. Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel