Tichete de 2.000 de lei pentru mame. Categoriile care ar putea beneficia de proiect

Foto ilustrativ. Imagine de fancycrave1 de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de fancycrave1 de la Pixabay

Proiectul prin care se vor acorda tichete în valoare de 2.000 de lei câtorva categorii de mămici, în primele trei luni de după naștere, a intrat în dezbatere publică. 

Luni, 2 august, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că a lansat în consultare publică proiectul de HG care va reglementa modul prin care vor fi acordate trusourile pentru nou-născuți, de care vor beneficia câteva categorii de mame.

Practic, potrivit proiectului, mamele cu posibilități reduse, care nu dețin acte de identitate, care se află în situații de risc sau critice de viață, vor primi tichete în valoare de 2.000 de lei, în primele trei luni de după naștere.

Sprijinul financiar de 2.000 lei/nou-născut va fi susținut din fonduri europene, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) și va putea acoperi achiziția de alimente, scutece, îmbrăcăminte sau articole sanitare și medicale pentru mamă și copil.

Tichetele se vor acorda în primele 3 luni de la naștere astfel:

- mamelor cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

- mamelor din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei mamelor minore;

- mamelor care se află în situație de risc (exemplu: persoanele cu dizabilități);

- mamelor aflate temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, violenței domestice, persoane dependente, etc.) și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (exemplu – fără locuință);

- mamelor care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.

Tichetele sociale/cardurile vor putea fi utilizate la comercianții parteneri înscriși în program.

„În urma adoptării Hotărârii de Guvern, MIPE va fi în măsură să înceapă derularea proiectului, iar trusourile pentru nou născuți vor ajunge la beneficiarii care au cea mai mare nevoie de acest sprijin. Ajutoarele vor fi distribuite utilizând mijloace electronice moderne și, cel mai important, vom utiliza un flux de lucru deja funcțional, cu rezultate foarte bune”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator Direcția Implementare POAD.

Proiectul de HG poate fi consultat pe pagina MIPE, iar propunerile și recomandările pot fi transmise până la data de 12 august 2021.

Când se majorează alocațiile

Guvernul a decis la finalul lunii iunie că alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20% de la 1 ianuarie, transmitea Realitatea Plus. Decizia a fost luată  în ședința de Guvern.

Alocațiile se majorează cu 20% de la începutul anului viitor. Copiii care au vârste mai mici de 2 ani sau au un handicap vor primi o alocație pe lună care ajunge la 486 de lei, iar copiii care au vârste mai mari de 2 ani vor primi lunar 243 de lei, aceasta va fi valoarea alocației după majorarea de anul viitor.

VEZI ȘI: Majorare alocații. Raluca Turcan: Declarații populiste. Cifrele vorbesc cel mai bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel