Profesorul universitar doctor Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, a primit vineri, în cadrul unei festivităţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii 'Aurel Vlaicu' Arad.
'La baza hotărârii Senatului UAV Arad de a-i conferi titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii noastre profesorului univ. dr. Teodor Meleşcanu, personalitate a lumii diplomatice, înalt demnitar, distins profesor, a stat bilanţul de excepţie al activităţii sale. Domnia sa a reuşit întotdeauna să păstreze echilibrul între cariera diplomatică şi cea academică, a avut forţa şi curajul de a-şi asuma decizii importante pentru ţară, a respectat şi a luptat pentru valorile noastre naţionale. (...) Ceea ce aş mai dori să spun este faptul că acest eveniment este parte a unui program aniversar al Centenarului Marii Uniri în Arad, oraş care se mândreşte cu meritul de a fi fost capitala politică a Unirii Transilvaniei cu ţara', a spus, cu acest prilej, rectorul UAV Arad, Ramona Lile.
Preşedintele Senatului UAV Arad, Ioan Radu, care a dat citire Laudatio, a amintit că Teodor Meleşcanu s-a născut la Brad, dar s-a format în municipiul Arad, absolvind în anul 1959 cursurile Liceului 'Ioan Slavici', astăzi Colegiul Naţional 'Moise Nicoară'. Ulterior, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1964.
Mai apoi a urmat cursurile postuniversitare în relaţii internaţionale la Institutul Internaţional de Înalte Studii Internaţionale din Geneva, unde a obţinut, în 1973, doctoratul în ştiinţe sociale şi politice. În anul 1966 Meleşcanu a fost angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ajungând, după ce a trecut prin mai multe examene şi cursuri, la rang de ambasador, în 1992.
După Revoluţie a deţinut în mai multe guverne portofoliul Externelor, cel al Apărării şi, pentru scurt timp, ca interimar, portofoliul Justiţiei. Între anii 2012- 2014 a fost director al SIE. În plan politic a obţinut cinci mandate de senator al judeţului Prahova. Pe plan academic, a predat la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative şi la Universitatea Bucureşti, la cea dintâi fiind în prezent îndrumător ştiinţific pentru studii doctorale.
Alte titluri Doctor Honoris Causa
I s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Ciudad de Mexico, al Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' Arad, al Universităţii Libere din Chişinău şi al Universităţii 'Andrei Şaguna' din Constanţa. 'A publicat numeroase articole, studii şi volume de specialitate, fiind unul dintre cei mai importanţi diplomaţi ai istoriei postdecembriste', a mai spus Ioan Radu.
În continuare, au mai rostit alocuţiuni preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, şi rectorul UAV Arad, Ramona Lile, de asemenea membri în Comisia de elaborare a Laudatio. După momentul festiv al decernării titlului de DHC de către rectorul UAV, Teodor Meleşcanu a prezentat o disertaţie special pregătită pentru această ocazie.
Onoare în anul Centenarului Marii Uniri
'Pentru mine a fost o zi extraordinară, cu o recunoaştere a unei cariere îndelungate, care a început în oraşul Arad, cu studiile liceale. Pentru mine a fost o onoare şi, dincolo de aprecierea activităţii mele, am dorit să transmit că Aradul a fost şi rămâne o zonă unde oamenii se pot forma, din toate punctele de vedere, atât intelectual, cât şi uman. Este un oraş multietnic, multinaţional, cu mai multe confesiuni, care a reuşit întotdeauna să fie un exemplu de modul în care oamenii trebuie să convieţuiască. Şi, mai mult, doresc să exprim mulţumiri Aradului pentru faptul că cele mai importante calităţi pe care le-am avut şi le am ca om le-am dobândit în acest oraş: echilibru, respect pentru ceilalţi şi, mai ales, respect pentru oamenii cu care vrei să dialoghezi şi să stabileşti o relaţie. De asemenea, este un moment emoţionant pentru mine faptul că mi se face această onoare în anul Centenarului Marii Uniri, act a cărui înfăptuire a început la Arad şi s-a terminat la 1 decembrie 1918, cu Marea Unire, consfinţită la Alba Iulia', a declarat pentru Agerpres Teodor Meleşcanu.
La rândul său, rectorul universităţii arădene, Ramona Lile, a spus că este o mare onoare faptul că Teodor Meleşcanu a devenit membru al comunităţii academice arădene, acceptând titlul de DHC din partea UAV.
Speranţe de viitor
'Când spun asta, mă gândesc la faptul că domnul Teodor Meleşcanu a fost, este şi va rămâne una dintre cele mai importante personalităţi ale diplomaţiei româneşti postdecembriste. Îmi exprim speranţa ca în viitor domnul Teodor Meleşcanu să colaboreze cu UAV Arad şi poate, cine ştie, dintre studenţii UAV vor fi recrutaţi cadre de nădejde pentru Ministerul Afacerilor Externe', a declarat pentru Agerpres Ramona Lile.
[citeste si]
Între participanţii la festivitate s-au mai aflat prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, arhiepiscopul Aradului, Timotei Seviciu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, directori de instituţii, cadre universitare, studenţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu