Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare

Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023 / Foto: Pexels, Eduard Bălan
Taxa de promovare turistică a Bucureştiului ar putea creşte de la 0,5% la 2% din tariful de cazare, în anul 2023 / Foto: Pexels, Eduard Bălan

Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Bucureşti ar putea creşte în anul 2023 la o cotă de 2% la tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, faţă de 0,5%, în prezent.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei. Conform regulamentului, obiectivele urmărite prin instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică sunt: creşterea numărului de turişti în municipiul Bucureşti, creşterea duratei de şedere a acestora, creşterea veniturilor obţinute din turism, îmbunătăţirea experienţei turistice şi creşterea investiţiilor în serviciile turistice.

În acest sens, sunt vizate:

consolidarea şi comunicarea integrată a brandului turistic al municipiului Bucureşti; elaborarea unui program multianual de dezvoltare turistică a destinaţiei, a unei strategii de marketing a destinaţiei turistice şi implementarea activităţilor de promovare;

susţinerea şi crearea de evenimente care pot genera creşterea numărului de turişti; crearea de circuite/produse/pachete turistice în scopul îmbunătăţirii experienţelor turistice; organizarea şi participarea la târguri/expoziţii, seminarii, conferinţe de profil; dezvoltarea reţelei de centre şi puncte de informare turistică; realizarea de campanii publicitare; dezvoltarea de proiecte finanţate din fonduri europene; semnalizarea turistică a oraşului declinată din imaginea de brand; realizarea unor studii de piaţă/marketing în turism.

'Oraşul Bucureşti se caracterizează printr-un potenţial turistic deosebit'

'Oraşul Bucureşti se caracterizează printr-un potenţial turistic deosebit, determinat de numeroasele vestigii deţinute, la care se pot adăuga avantajele de a fi o capitală europeană. (...) De-a lungul timpului, oraşul a dobândit o importantă zestre de monumente istorice, lăcaşuri de cultură, monumente de arhitectură, obiective religioase, ce oferă Capitalei un potenţial turistic ridicat, reprezentând baza dezvoltării şi creşterii atractivităţii Capitalei din punct de vedere turistic. (...)

Astfel, în vederea ridicării nivelului de conştientizare asupra patrimoniului turistic şi cultural pe care îl deţine Municipiul Bucureşti, se impune necesitatea implementării unor proiecte complexe menite să promoveze Capitala ca destinaţie turistică atât la nivel naţional cât şi internaţional', prevede raportul de specialitate, conform Agerpres.

Citește și - Destinații turistice în Munții Apuseni. Locuri de vis unde îți poți petrece concediul în 2022

Munții Apuseni reprezintă o destinație prea puțin cunoscută de români, mai ales de cei din sudul și estul țării, în ciuda faptului că oferă numeroase obiective turistice și oportunități de petrecere a concediului.

Când vine vorba de alegerea unei destinații pentru petrecerea concediului, românii își îndreaptă atenția, de cele mai multe ori, către litoral. E și normal având în vedere că marea reprezintă principala destinație în anotimpul cald. Totuși, sunt și oameni care aleg stațiunile de pe Valea Prahovei, din zona Rucăr-Bran ori de destinații din nordul țării, unde preferă să meargă pe drumuri bătătorite și mult promovate atât la televizor, cât și în mediul online.

Astăzi, vă vom prezenta cele mai frumoase destinații de vacanță din Munții Apuseni, locuri care care, pe lângă faptul că vă pot oferi experiențe de neuitat în concediul de vară, vă vor ajuta și să vă îmbogățiți cultura generală ca urmare a diversității geografice a zonei.

Valea Arieșului și obiectivele sale

De la vărsarea în Mureș, lângă Luduș, și până în stațiunea Vârtop, bazinul râului Arieș este înțesat de numeroase localități, multe dintre acestea fiind importante repere istorice. Țara Moților, situată în această zonă, reprezintă hotspot-ul rezistenței și luptei pentru drepturi politice, economice și sociale are românilor ardeleni. Baia de Arieș, Câmpeni și Abrud sunt principalele centre urbane din zonă, Muzeul Avram Iancu și Muzeul Mineritului de la Roșia Montană fiind cele mai importante obiective turistice. 

Astfel, poți intra în galeriile romane de la Alburnus Maior, construite în urmă cu două milenii, unde ai ocazia să vezi cum se exploata aurul în vechime și unde, cu puțin noroc, poți vedea pepite aurifere încastrate în pereții catacombelor. De asemenea, zona oferă și numeroase trasee turistice către cele mai înalte vârfuri din Munții Apuseni.

Cadrul natural e bogat în căderi spectaculoase de ape, iar în zonă poți vizita cascada Evantai, cascada Pătrăhăițești, cascada Pișoaia sau cascada Vârciorog. Tot în apropiere de Vârtop se află și Groapa Ruginoasa. În ceea ce privește patrimoniul speologic, Munții Apuseni se pot mândri cu numeroase peșteri al căror specific nu mai poate fi întâlnit în alte părți ale țării. Emblematice sunt Peștera Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Cetatea Rădesei, Peștera Urșilor și Peștera Ghețarul Vârtop.

Repere istorice pe văile Crișului Alb și Mureșului

În sudul Apusenilor, pe valea Crișului Alb, se află două dintre cele mai importante obiective turistice din întreaga zonă. În primul rând, la Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, ai ocazia să vezi numeroase pepite aurifere extrase din regiune, unele dintre acestea de dimensiuni considerabile. 

Foarte aproape de Brad, la Țebea, poți vizita mormântul lui Avram Iancu, revoluționar român pașoptist, și Gorunul lui Horea, un monument istoric cu vechime de peste 4 secole, locul unde, în 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții din Apuseni.

De cealaltă parte, pe valea Mureșului poți vedea castelul de la Săvrâșin, un conac deținut de Familia Regală a României, care de curând și-a deschis porțile vizitatorilor. Puțin mai la vest, pe un deal de pe malul drept al Mureșului, cetatea Șoimoș, aflată în ruină, dar care este accesibilă oricui, te poate face să înțelegi cât de importantă era apărarea împotriva năvălitorilor în secolele XIII-XV.

Mănăstiri și locuri de pelerinaj. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel