EXCLUSIV  Destinații turistice în Munții Apuseni. Locuri de vis unde îți poți petrece concediul în 2022

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Munții Apuseni reprezintă o destinație prea puțin cunoscută de români, mai ales de cei din sudul și estul țării, în ciuda faptului că oferă numeroase obiective turistice și oportunități de petrecere a concediului.

Când vine vorba de alegerea unei destinații pentru petrecerea concediului, românii își îndreaptă atenția, de cele mai multe ori, către litoral. E și normal având în vedere că marea reprezintă principala destinație în anotimpul cald. Totuși, sunt și oameni care aleg stațiunile de pe Valea Prahovei, din zona Rucăr-Bran ori de destinații din nordul țării, unde preferă să meargă pe drumuri bătătorite și mult promovate atât la televizor, cât și în mediul online.

Astăzi, vă vom prezenta cele mai frumoase destinații de vacanță din Munții Apuseni, locuri care care, pe lângă faptul că vă pot oferi experiențe de neuitat în concediul de vară, vă vor ajuta și să vă îmbogățiți cultura generală ca urmare a diversității geografice a zonei.

Valea Arieșului și obiectivele sale

De la vărsarea în Mureș, lângă Luduș, și până în stațiunea Vârtop, bazinul râului Arieș este înțesat de numeroase localități, multe dintre acestea fiind importante repere istorice. Țara Moților, situată în această zonă, reprezintă hotspot-ul rezistenței și luptei pentru drepturi politice, economice și sociale are românilor ardeleni. Baia de Arieș, Câmpeni și Abrud sunt principalele centre urbane din zonă, Muzeul Avram Iancu și Muzeul Mineritului de la Roșia Montană fiind cele mai importante obiective turistice. 

Astfel, poți intra în galeriile romane de la Alburnus Maior, construite în urmă cu două milenii, unde ai ocazia să vezi cum se exploata aurul în vechime și unde, cu puțin noroc, poți vedea pepite aurifere încastrate în pereții catacombelor. De asemenea, zona oferă și numeroase trasee turistice către cele mai înalte vârfuri din Munții Apuseni.

Cadrul natural e bogat în căderi spectaculoase de ape, iar în zonă poți vizita cascada Evantai, cascada Pătrăhăițești, cascada Pișoaia sau cascada Vârciorog. Tot în apropiere de Vârtop se află și Groapa Ruginoasa. În ceea ce privește patrimoniul speologic, Munții Apuseni se pot mândri cu numeroase peșteri al căror specific nu mai poate fi întâlnit în alte părți ale țării. Emblematice sunt Peștera Ghețarul de la Scărișoara, Peștera Cetatea Rădesei, Peștera Urșilor și Peștera Ghețarul Vârtop.

Repere istorice pe văile Crișului Alb și Mureșului

În sudul Apusenilor, pe valea Crișului Alb, se află două dintre cele mai importante obiective turistice din întreaga zonă. În primul rând, la Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, ai ocazia să vezi numeroase pepite aurifere extrase din regiune, unele dintre acestea de dimensiuni considerabile. 

Foarte aproape de Brad, la Țebea, poți vizita mormântul lui Avram Iancu, revoluționar român pașoptist, și Gorunul lui Horea, un monument istoric cu vechime de peste 4 secole, locul unde, în 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții din Apuseni.

De cealaltă parte, pe valea Mureșului poți vedea castelul de la Săvrâșin, un conac deținut de Familia Regală a României, care de curând și-a deschis porțile vizitatorilor. Puțin mai la vest, pe un deal de pe malul drept al Mureșului, cetatea Șoimoș, aflată în ruină, dar care este accesibilă oricui, te poate face să înțelegi cât de importantă era apărarea împotriva năvălitorilor în secolele XIII-XV.

Mănăstiri și locuri de pelerinaj

Zona a reprezentat, încă din Evul Mediu, un important bastion al ortodoxiei pe care românii ardeleni l-au apărat, uneori chiar cu prețul vieții. O mănăstire cu o istorie bogată este Râmeț (citește mai mult AICI), aflată în apropiere de Teiuș. Tot în zonă poți vizita Mănăstirile Măgina și Cheile Turzii, aceasta din urmă fiind foarte aproape și de obiectivul omonim. Mai poți vedea în zonă Mănăstirea Râmetea și celebrul sat Râmetea, aflat la poalele Pietrei Secuiului.

Pe valea Arieșului poți vizita Mănăstirea Lupșa, construită din lemn, după specificul locului, iar în amonte poți ajunge la Mănăstirile Ponor și Sohodol. Un alt așezământ cu o istorie bogată este Mănăstirea Valea Bistrii, situată în apropiere de Câmpeni.

Pe lângă obiectivele prezentate în acest articol, Munții Apuseni își așteaptă vizitatorii și cu alte destinații, mai mult sau mai puțin cunoscute, dar care pot oferi experiențe de neuitat. Mergi și vizitează-le!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel