Surpriză de proporţii pentru Merkel la CE, din partea Spaniei şi Italiei

Recent încheiatul Consiliu European a avut parte de un episod mai puţin întâlnit la nivel european. Preşedintele pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu, prezent la eveniment, a relatat pentru DeCe News surpriza pe care Spania, Italia şi Franţa au pregătit-o Germaniei. Cu o săptămână înainte reprezentanţii celor patru ţări se întâlniseră la Roma, iar planul era făcut. La Consiliu însă Spania şi Italia au schimbat planurile şi au impus propriile condiţii.

"A fost o surpriză de proporţii pentru Germania. Angela Merkel a fost într-un fel pusă la zid. Cu o săptămână în urmă se discutase altceva, iar la Consiliu, Italia şi Spania au spus că nu vor semna pachetul de creştere economică, dacă nu se vor lua măsuri imediate pentru a le sprijini economia. Acest subiect s-a discutat joi. Angela Merkel a fost nevoită cumva să cedeze pentru că vineri trebuia să revină în Germania pentru că se vota tratatul de stabilitate financiară în Bundestag. Oricum această întoarcere de poziţie a fost surprinzătoare pentru Germania şi Olanda", a declarat Pârvulescu.

La aceste întâlniri, de obicei, doar se aprobă oficial ceea ce s-a negociat anterior. O schimbare de poziţie în timpul Consiliului este mai rar întâlnită, a explicat Pârvulescu.

La acest consiliu European s-au luat măsuri pentru a ieşi din criza economică. Un prim pas este subvenţionarea băncilor din capital european. Astfel, statele nu se vor mai împrumuta direct de la bănci, iar instituţiile bancare vor trece sub control european. Această măsură va reduce rata dobânzii, care ajunsese la 7-8% în ţări precum Spania sau Italia şi va corecta deficitul.

Războiul Ponta şi Băsescu, ignorat la Bruxelles

Tema anunţată de preşedintele Traian Băsescu despre cedarea de suveranitate nu a fost luată în discuţie la CE. Franţa se opune federalizării şi are un grup de aliaţi puternici de partea sa. Acest plan nu va fi pus în aplicare nici la viitorul Consiliu European, iar poiectul Statele Unite ale Europei stagnează.

Disputa Ponta-Băsescu a rămas doar un război intern. "La Bruxelles nu era nimeni interesat de asta. Nu s-a discutat şi oricum nu conta cine era prezent, preşedintele sau premierul, importantă era poziţia României", a mai spus Pârvulescu.

     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel