Summit la Riga. Vești rele pentru Moldova, Georgia și Ucraina

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Liderii celor 28 de membri ai Uniunii Europene și șase țări din fosta URSS participă, joi și vineri, la un summit al Parteneriatului Estic. Este prima reuniune după ce, la Vilnius, fostul președinte ucrainian a refuzat să semneze acordul de asociere.

Ultimul draft al declarațiilor pregătite pentru summit nu conține vești bune pentru Georgia, Moldova și Ucraina. Dimpotrivă, acesta arată că UE și-a redus ambițiile în ceea ce privește integrarea vecinilor din Est, potrivit site-ului Radio Free Europe/Radio Liberty. Pentru a se ajunge la o poziție comună între statele membre a fost nevoie de mai multe luni de dezbateri și negocieri.

Cele trei state estice care au semnat acorduri de asociere cu UE sperau ca la Riga să primească un calendar al aderării, dar nu sunt semne că vor obține acest lucru.

Nimic nou față de Vilnius

Textul spune doar că participanții la summit consideră că fiecare partener își stabilește suveran obiectivele în relația cu UE, iar statele membre vor decide cum procedează în relațiile cu partenerii.

Practic, summitul de la Riga nu aduce nimic nou față de angajamentele luate la Vilnius. Adoptarea acestui draft de declarație reprezintă o palmă pentru Polonia și Lituania, care sperau într-o accelerare a integraării celor trei țări estice. Țările care doreau un sprijin mai ferm pentru Ucraina sunt, de asemenea, dezamăgite.

Textul final, o singură referire la Rusia

Textul a fost ”periat” și de fraze care ar fi putut să irite Rusia. Referirea la Ucraina este moale, în aprecierea RFE/RL:”evenimentele din Ucraina au arătat că principiile suveranității naționale și integrității teritoriale nu pot fi considerate ca fiind garantate, în secolul XXI, pe continentul european”. S-a eliminat și paragraful care considera criza din Ucraina drept cea mai gravă disensiune politică în Europa, de la sfârșitul Războiului Rece. Suntem deciși să prevenim alte consecințe negative, în viitor”. În schimb, se va reafirma sprijinul participanților pentru o soluție politică în Ucraina, ca și pentru independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Russia este menționată doar în contextul anexării Crimeei, care reprezintă un act de violare a dreptului internațional și o amenințare a securității globale.

Totuși, notează RFE/RL, nu este exclus ca după discuțiile purtate de liderii statelor membre să intervină modificări ale draftului, astfel încât declarația finală să transmită un semnal mai puternic, în special celor trei state amintite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel