SUA, Japonia, India și Australia lansează un plan de supraveghere maritimă „anti-China“

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Inițiativa Quad este concepută pentru a permite națiunilor din Indo-Pacific să urmărească pescuitul ilegal și incursiunile navelor chineze în timp real.

Angajându-se că vor oferi „beneficii tangibile” națiunilor din regiunea Indo-Pacific, liderii Quad au lansat un plan de supraveghere maritimă despre care analiştii spun că este cea mai importantă mișcare a lor de până acum pentru a contracara China.

Quad – o alianță informală formată din Japonia, Statele Unite, India și Australia – a precizat că Parteneriatul Indo-Pacific pentru Conștientizarea Domeniului Maritim (IPMDA) va ajuta Insulele Pacificului și țările din Asia de Sud-Est și Oceanul Indian (citește mai mult AICI).

Quad nu a oferit detalii despre inițiativă, dar un oficial american a declarat sub anonimat pentru ziarul britanic Financial Times că grupul intenționează să finanțeze servicii comerciale de urmărire prin satelit pentru a furniza informații maritime gratuite națiunilor din Indo-Pacific.

Prin monitorizarea frecvențelor radio și a semnalelor radar, inițiativa va ajuta, de asemenea, țările să urmărească ambarcațiunile chiar și atunci când încearcă să evite detectarea prin oprirea transponderelor, cunoscute sub numele de Sisteme Informaționale Automatice (AIS). Aceste informații vor fi apoi partajate printr-o rețea existentă de centre regionale de supraveghere cu sediul în India, Singapore, Vanuatu și Insulele Solomon.

CITEȘTE ȘI    -    Un nou „război rece“ între China și SUA. Beijingul caută să strângă legăturile cu zona Pacificului printr-un acord pe cinci ani cu zece state din regiune

China, cea mai mare flotă din lume

Greg Poling, coleg pentru Asia de Sud-Est la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA, a descris IPMDA ca fiind „ambițios” și a spus că „ar putea fi extrem de util” statelor în curs de dezvoltare din Oceanul Indian, Asia de Sud-Est și Insulele Pacificului, mulți dintre ei nu au resursele necesare pentru a-și supraveghea apele.

„Acest efort ar putea reduce serios costurile și ar putea crește capacitățile de monitorizare a pescuitului ilegal și a comportamentului miliției maritime chineze”, a spus el.

Cu aproximativ 3.000 de nave, flota maritimă îndepărtată a Chinei este de departe cea mai mare din lume.

Subvenționată puternic de guvernul chinez, flota este clasată pe locul cel mai prost pe Indexul global al pescuitului ilegal, care urmărește pescuitul ilegal, neautorizat și nereglementat la nivel mondial.

Navele chineze au fost acuzate că au pescuit fără licențe de cel puțin 237 de ori între 2015 și 2019, potrivit Environmental Justice Foundation, în timp ce mai multe bărci chineze au fost reținute pentru pescuit ilegal sau invadare în Vanuatu, Palau, Malaezia și Coreea de Sud în ultimii ani.

Sute de nave chineze au fost detectate când pescuiau calamar, cu transponderele oprite, în apele nord-coreene.

Pe lângă pescuitul ilegal, activiștii susțin că flota chineză vizează viața marină care ste pe cale de dispariție, inclusiv rechini, foci și delfini.

Beijingul respinge acuzațiile de pescuit ilegal, spunând că „se conformează strict” reglementărilor internaționale. De asemenea, a spus că a înăsprit monitorizarea flotei sale de apă îndepărtată și a impus moratorii voluntare de pescuit pentru a conserva resursele, inclusiv în apele nord-coreene și nordul Oceanului Indian, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel