Un nou „război rece“ între China și SUA. Beijingul caută să strângă legăturile cu zona Pacificului printr-un acord pe cinci ani cu zece state din regiune

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Republica Populară Chineză caută să strângă legăturile comerciale cu statele din Pacific.

Potrivit agenției de presă Reuters, China va căuta un acord economic și de securitate cu 10 state din Pacific în timpul călătoriei în regiune a ministrului de externe Wang Yi, săptămâna aceasta.

Wang a aterizat în Insulele Solomon, la începutul unui tur de 10 zile care îl va duce și în Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga, Vanuatu, Papua Noua Guinee și Timorul de Est, între 26 mai și 4 iunie.

În timpul călătoriei, Wang va lua parte la cea de-a doua întâlnire a miniștrilor de externe China-Insula Pacificului, din Fiji, unde se așteaptă să susțină un plan de acțiune pe cinci ani și un comunicat comun.

Cooperare între China și statele din Pacific

Proiectul acelui comunicat, care a fost împărtășit de Reuters, detaliază modul în care China și națiunile din Pacific pot „consolida schimburile și cooperarea în domeniile securității tradiționale și netradiționale”.

Detaliile includ o zonă de liber schimb China-Insulele Pacificului, dar și acorduri privind pregătirea poliției și operațiunile de aplicare a legii, precum și planuri de cooperare în ceea ce privește rețelele de date, securitatea cibernetică și vama inteligentă.

Ultimul punct ar oferi gigantului tehnologic chinez Huawei undă verde să intre pe piața Pacificului și să construiască rețele 5G.

Companiei i s-a interzis să opereze în mai multe țări occidentale și aliate SUA din cauza preocupărilor de securitate legate de legăturile sale strânse cu statul chinez. Statele Unite și Australia au blocat până acum Huawei să construiască cabluri submarine și rețele mobile în Pacific, potrivit Reuters.

Proiectul a alarmat cel puțin o țară din Pacific, Statele Federate ale Microneziei, care este un aliat apropiat al SUA.

Președintele David Panuelo ar fi trimis o scrisoare altor șefi de stat din regiune în care îi îndemna să nu accepte acordul, care ar da o pârghie nejustificată Chinei, potrivit unei scrisori văzute de agenția de presă.

De asemenea, acesta a avertizat că s-ar putea tensiona situația din Pacific și ar putea ajuta la declanșarea unui alt „război rece” între China și SUA.

„Efectele practice... ale controlului chinez asupra infrastructurii noastre de comunicații, teritoriului nostru oceanic, resurselor din el și spațiului nostru de securitate, în afară de impactul asupra suveranității noastre, este că ridică șansele ca Republica Populară Chineză să intre în conflict cu Australia, Japonia, Statele Unite și Noua Zeelandă”, a spus acesta.

Panuelo și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în a lăsa China să se angajeze în supravegherea în masă a cetățenilor insulelor Pacificului și a datelor vamale.

Cu toate acestea, scrisoarea conținea și unele critici la adresa Australiei, a cărei lipsă de angajament cu Pacificul a fost citată drept motivul principal pentru care China a câștigat un punct de sprijin în unele țări din regiune după ce Insulele Solomon au semnat un pact de securitate cu Beijing la începutul acestui an, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel