Plan de contracarare a Chinei în Indo-Pacific. Infuzie de de 50 de miliarde de dolari în infrastructură și investiții

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Liderii SUA, Japoniei, Indiei și Australiei au prezentat un plan de supraveghere maritimă a regiunii Indo-Pacific și au promis 50 de miliarde de dolari în investiții în infrastructură pentru a contracara China.

Liderii Statelor Unite ale Americii, Japoniei, Indiei și Australiei au lansat o inițiativă maritimă pentru combaterea pescuitului ilegal și s-au angajat să investească peste 50 de miliarde de dolari în dezvoltarea infrastructurii în Indo-Pacific, ca parte a eforturilor lor de a contracara influența tot mai mare a Chinei în regiune. 

Angajamentele au fost anunțate marți, după ce cei patru lideri s-au întâlnit în capitala japoneză, Tokyo, la al doilea summit al grupării Indo-Pacific Quad.

Întâlnirea alianței informale, care a fost înființată pentru a răspunde puterii economice și militare a Chinei, a generat discuții și despre schimbările climatice, tehnologie și COVID-19, precum și consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, o problemă care a riscat diviziunea între grup.

India, care are legături strânse cu Rusia, este singurul membru care nu a condamnat încă războiul.

„Beneficii tangibile regiunii”

Într-o declarație comună, președintele american Joe Biden, prim-ministrul japonez Fumio Kishida, prim-ministrul indian Narendra Modi și noul lider al Australiei Anthony Albanese au declarat că ultimele măsuri ale Quad au ca scop demonstrarea faptului că grupul „este o forță spre bine” și că este „angajat să aducă beneficii tangibile regiunii” într-un moment al provocărilor globale profunde.

Deși declarația nu a menționat China, liderii au spus că „se opun cu fermitate oricăror acțiuni coercitive, provocatoare sau unilaterale care urmăresc să schimbe status quo-ul” în Indo-Pacific. Acestea includ „militarizarea zonelor disputate, utilizarea periculoasă a navelor de pază de coastă și a miliției maritime și eforturile de a perturba activitățile de exploatare a resurselor offshore ale altor țări”, toate fiind acuzații care au fost ridicate împotriva Chinei.

Pentru a răspunde unora dintre aceste preocupări, Quad a spus că anunță o nouă inițiativă de supraveghere maritimă - Parteneriatul Indo-Pacific pentru Conștientizarea Domeniului Maritim (IPMDA) - despre care a spus că va lucra cu partenerii regionali pentru a răspunde dezastrelor umanitare și naturale și a combate ilpescuitul ilegal.

„IPMDA va sprijini și va lucra în consultare cu națiunile Indo-Pacific și cu centrele regionale de fuziune a informațiilor din Oceanul Indian, Asia de Sud-Est și Insulele Pacificului, oferind tehnologie și instruire pentru a sprijini o conștientizare îmbunătățită și partajată a domeniului maritim pentru a promova stabilitatea și prosperitatea în mări și oceane”, se spune în comunicat.

De asemenea, liderii s-au angajat să aprofundeze cooperarea în domeniul infrastructurii, spunând că astfel de investiții sunt „esențiale pentru stimularea productivității și prosperității în regiunea Indo-Pacific”. Aceasta include abordarea problemelor legate de datorii și infuzia a mai mult de 50 de miliarde de dolari în asistență în infrastructură și investiții în Indo-Pacific în următorii cinci ani. Ei au promis, în mod special, ajutor suplimentar pentru națiunile insulare din Pacific, unde influența Chinei a crescut în ultimii ani, conform AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel