Strategie pentru 1,5 milioane de bucureșteni, în dezbatere publică

Strategia Energetică a Capitalei a fost lansată, miercuri, în dezbatere publică de primarul general, Gabriela Firea. Într-o primă etapă, va fi discutată partea referitoare la energia termică, urmând ca aspectele privitoare la energie electrică să fie supuse dezbaterii în luna iulie.

"Știm de la ce pornim, știm către ce ne îndreptăm, și anume modernizarea și redimensionarea rețelei de termoficare. Suntem într-un parteneriat cu Uniunea Europeană, printr-un acord semnat de Guvernul României, suntem pe cale de a obține 187 de milioane de euro, prin Programul Infrastructură Mare, POIM, dar până ajungem la această finanțare extrem de importantă pentru modernizarea rețelei de termoficare — sumă care ne va fi utilă doar pentru jumătate dintre conducte; pentru restul va trebui să obținem altă finanțare (...) — este nevoie să depășim câțiva pași. Primul îl facem astăzi, alături de dvs. (...) Niciun euro nu vine de la Bruxelles, fără să dovedim că știm care este radiografia domeniului strategic pe care dorim să îl finanțăm cu fonduri europene, care este strategia noastră și unde ne îndreptăm", a spus edilul general, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei", citat de Agerpres.

Primarul general a atras atenția asupra faptului că atât RADET cât și ELCEN au acumulat de-a lungul anilor datorii istorice și a apreciat că aceste entități economice trebuie să treacă printr-un proces de reorganizare. Pe de altă parte, ea a arătat că în această iarnă s-a lucrat în premieră coordonat între RADET și ELCEN, când au avut loc comandamente comune.

1,5 milioane de bucureșteni, beneficiari ai rețelei de termoficare

"Idealul ar fi — și s-a mai încercat cu câțiva ani înainte — ca cele două entități care sunt atât de mult legate una de cealaltă, RADET și ELCEN, prin reorganizare, să ajungă practic o singură entitate, o singură societate, să avem în același pol economic și ca și flux atât producerea, transportul și distribuția energiei termice. Sunt decizii, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie luate cu mulți ani în urmă, spre binele beneficiarilor rețelei de termoficare: peste 1,5 milioane de bucureșteni, sute de alte societăți comerciale, școli, spitale, grădinițe, instituții ale statului. Această rețea de termoficare ne este extrem de necesară, dar ea trebuie să fie modernă, să ofere servicii la standarde ridicate, iar suma care va veni de la UE trebuie să fie atrasă după îndeplinirea acestor criterii", a precizat primarul general.

Gabriela Firea a mai declarat că, în urma dezbaterii publice, documentul va fi supus votului Consiliului General al Municipiului București, urmând să fie transmis oficialilor de la Bruxelles.

"Neajunsurile sunt evidente: o rețea îmbătrânită, o rețea veche, în mare parte construită înainte de 1989, conducte termice care au durata de viață, de obicei, în jurul a 20 de ani — această durată de viață fiind de mult depășită, de aceea au loc pe perioada sezonului rece foarte multe avarii. Insuficienta bugetare și lipsa de investiții coerente în această Regie au determinat ca aceste conducte să aibă un grad mare de uzură", a menționat Gabriela Firea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel