Statisticile Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) au tras un semnal de alarmă în Comisia de Învățământ a Senatului. Potrivit datelor CIADO, 11% dintre elevi și 25% dintre studenți au consumat cel puțin o dată
România este unul dintre statele UE cu cele mai mari creșteri ale prevalenței consumului de substanțe interzise. În doar trei ani, procentele au crescut de la 1,7%, la 4,3%. În 2012 erau înregistrați în evidențe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare. Situația se agravează în rândul tinerilor, peste 11% dintre elevi, respectiv 150.000 de copii, consumând măcar o dată substanțe interzise.
Creșteri semnificante s-au înregistrat în rândul consumului de etnobotanice și marijuana. De asemenea, a crescut și consumul de cocaină și heroină. Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată, în 2013, drept focar HIV/SIDA. În plus, debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani.
Cauza principală a situației este activitatea defectuoasă a Agenției Naționale Antidrog, instituție care a alocat programelor de prevenire sub 5% din fondurile alocate pentru 2009.
Având aceste statistici, în Senat a fost stabilită o comisie care să se ocupe de problema modificării legislației în vigoare, prin inițierea unui proiect de lege care să protejeze minorii de riscul consumului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu