Sistemul de rachete Wisla Patriot, blocat la offset. Polonia amenință SUA

Varșovia amenință Guvernul SUA cu anularea negocierilor pentru achiziționarea sistemului de apărare aeriană „Wisla Patriot”, anunță ziarul polonez Politika. 

Mesajul a fost inclus într-o scrisoare oficială semnată de ministrul adjunct al Apărării, Bartosz Kownacki, transmisă pe 12 iulie 2017 șefului Defense Cooperation Agency DSCA – Agenția pentru Cooperare în Apărare. Scrisoarea a ajuns, de asemenea, la Ann Cataldo, secretar adjunct pentru Apărare, Export și Cooperare, și la Beth McCormick, director pe probleme de tehnologia apărării la Pentagon, scrie Politika

Un paragraf al scrisorii, subliniat cu caractere îngroșate, conţine următoarele declaraţii: „transferul celor 12 tehnologii marcate drept necesare potrivit legislației poloneze, are un impact esențial asupra semnării Scrisorii de Ofertă și Acceptare (LOA) de către Guvernul Republicii Polonia. Neîndeplinirea acestui angajament va avea ca efect respingerea ofertei privind offset-ul, care va atrage la rândul său oprirea procedurilor pentru obținerea sistemului Wisla Patriot."

În continuare, Bartosz Kownacki solicită SUA "un răspuns cât mai curând posibil". Vizita lui Trump nu a ajutat.

Offset-ul și aceste pretenții privind transferul de tehnologie includ componentele cheie ale viitorului sistem de apărare aeriană pe care Polonia plănuiește să îl cumpere de la americani - și în același timp cele mai moderne componente, unele dintre ele inexistente în prezent. Kownacki cere transferul parțial al tehnologiei sistemului de comandă IBCS de la Northtrop Grumman, interceptorul PAC-3 MSE al Lockheed Martin, lansatorul de la Raytheon și Lockheed Martin și programul de management al Raytheon.

În a doua etapă, Ministerul Apărării dorește ca radarul de 360 de grade AESA GaN și rachetele SkyCeptor să fie produse în Polonia. Înainte, oficiali americani au protestat, spunând că transferul tehnologiei pentru rachetele PAC-3 MSE nu era posibil. În acest moment, este sub semnul întrebării și exportul software-ului sistemului inovator IBCS. Scrisoarea Ministerului polonez al Apărării sugerează că fără acestea, nu va exista niciun contract pentru Patriot.

Probleme politice la Varșovia 

Ziarul Politika acuză de oficialii de la Varșovia de discurs dublu. Chiar la începutul lunii iulie, scrie Politika, Ministerul Apărării susținea că a obținut acordul americanilor pentru a cumpăra „baterii de rachete Patriot de ultimă generație, aceleași pe care le utilizează și Armata SUA". De fapt, ministrul a dat asigurări că Polonia va fi dotată cu tehnologie ultramodernă și că Statele Unite ar fi obligate să furnizeze aceste echipamente. Ministrul Apărării a explicat astfel conținutul „declarației de intenții" non-angajante a președintelui Donald Trump, făcută cu ocazia vizitei la Varșovia.

În săptămânile care au urmat, ministrul a tot repetat ce victorie uriașă a obţinut împreună cu asociații săi. În același timp, cabinetul ministrului Kownacki redacta scrisoarea către SUA. Ea a fost trimisă oficial la o săptămână după vizita lui Donald Trump. Conținutul ei confirmă opiniile multor experți în proceduri legate de achiziția de armament potrivit cărora ministrul Macierewicz a numit „declarație politică de mare succes" o chestiune care nu a avut niciun impact formal asupra planului de achiziție a sistemului Patriot de către Polonia. Ori Bartosz Kownacki cere în scrisoarea adresată americanilor exact acest lucru, garanții de offset și transfer tehnologic.

Miza: acordul de offset (producția în Polonia)

Doar în scrisoarea lui Kownacki se cere „abolirea restricțiilor la export pentru tehnologia sistemului Patriot". Prin aceasta se dorește abilitarea „companiilor americane de a obține aprobările și de a transfera sau pune la dispoziție întreaga tehnologie" solicitată de Polonia în cadrul acordului de offset. Ministrul adjunct își bazează cererile pe rezultatul „discuțiilor dintre ministrul Macierewicz și președintele american Donald Trump", pe conversația secretarului adjunct pentru forțe terestre Ann Cataldo și pe declarația de intenție anunțată pe 6 iulie, la Varșovia.

Interesant este că în programul official al vizitei lui Trump în Polonia nu a existat vreo conversație faţă în faţă cu Macierewicz. Este posibil să fi existat o consultare deficitară asupra textului declarației - pregătită de departamentul lui Macierewicz – cu departamentul operațional al lui Kownacki și cu Pentagonul, care presează pentru programul Wisla.

Cei doi ani de negocieri interguvernamentale și negocieri cu Raytheon, contractorul șef, au convins SUA că Polonia are așteptări mai mari decât alte state precum România sau Suedia. Că Polonia vrea ca, în schimbul unei cheltuieli uriașe, de miliarde de dolari, să beneficieze de saltul tehnologic.

Polonezii spun că România a renunțat la offset

Scrisoarea ministrului adjunct al Apărării, Kownacki, pare să arate că Polonia se îndoiește de sinceritate acestor anunțuri și cere, prin urmare, garanții Guvernului SUA, scrie Politika.

Iar acest lucru provoacă Statelor Unite o „alergie". Guvernul, care vinde echipament militar prin procedură FMS (Foreign Military Sales), nu are nimic de-a face cu acordurile de offset cu furnizorii, așa că nu le poate garanta. De asemenea, chestiunea furnizării către Polonia de sisteme de rachete de ultimă generație, radare și sisteme de comandă pentru câmpul de luptă se află în sfera de protecție a intereselor cheie ale SUA pentru că America își consolidează poziția în lume pe seama poziției dominante în zona armamentului. Și nu se pune problema dacă SUA au încredere în aliatul lor apropiat Polonia, ci pur și simplu vinde produse de tehnologie înaltă în loc să își vândă secretele.

Polonia este dispusă să riște totul pentru a-și îndeplini scopul, ceea ce poate avea ca efect eșecul întregului program Wisla, care se derulează deja de zece ani. Acest lucru ar fi o pierdere inimaginabilă, nu atât pentru imaginea Ministerului Apărării, cât pentru capabilitățile și viitorul forțelor armate. Polonia este lipsită de apărare împotriva atacurilor cu rachete balistice. Sistemul Wisla era gândit să ofere armatei capabilități de apărare de bază și să confere industriei tehnologia necesară pentru a construi straturile inferioare ale sistemului de apărare aeriană.

Reconcilierea capabilităților militare și modernizarea industriei este întotdeauna o dilemă. Unele țări, precum România, au acceptat faptul că pentru a obține rapid capacitățile trebuie să cumpere sistemul de pe raft, fără offset. Altele, precum Germania, investesc în construirea unui sistem inovator cu ajutorul altui furnizor. Polonia le-a vrut pe amândouă, de aici propunerea pentru o înțelegere în două etape: actualele baterii Patriot imediat și apoi, „propriul sistem mult visat". Actuala luare de poziție a Ministerului Apărării pare să sugereze că Polonia poate să rămână fără nimic, concluzionează Politika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel