Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat cu majoritate de voturi o rezoluție prin care solicită eliberarea din arest a fostului premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko. Punerea în libertate a fostului lider al opoziției de la Kiev este una dintre condițiile puse de UE pentru ca Ucraina să poată semna asocierea la Uniunea Europeană, în cadrul Tratatului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie.
Senatorii americani au citat o decizie din 2011 a Curții Europene pentru Drepturile Omului care arăta că arestarea Iuliei Timoșenko este ilegală, transmite Ria Novosti. Fostul premier a fost închisă pentru semnarea unui contract de livrare de gaze cu Rusia, care, potrivit anchetatorilor, a fost defavorabil Ucrainei. Timoșenko a susținut mereu că dosarul său este unul politic.
Procesul de apropiere a Ucrainei de UE cunoaște un blocaj după ce Parlamentul de la Kiev nu a adoptat un proiect de lege care să-i permită fostului premier să primească tratament medical în străinătate.
Rezoluția Senatului este cel de-al doilea semnal de forță transmis de SUA către Ucraina. Săptămâna trecută, Victoria Nuland, secretarul de stat adjunct pentru Europa, îndemna Ucraina să treacă peste obstacolele de factură istorică și să facă ”alegerea corectă” pentru cei 45 de milioane de cetățeni ai săi.
Senatorul american Dick Urban, inițiatorul rezoluției, a susținut că Ucraina este unul dintre prietenii și aliații Washingtonului, iar Kievul, legat în mod tradițional de Moscova, ar trebui să caute reconstruirea relațiilor cu Vestul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu