Georgia denunță înțelegerea semnată de președintele Rusiei, Vladimir Putin, și așa-zisul omolog al său din Abhazia conform căreia regiunea separatistă intră sub controlul unui comandant rus.
Ministrul de Externe al Georgiei a declarat că Rusia a făcut un nou pas spre "anexarea de facto" a Abhaziei prin acordul care oferă Rusiei un control militar mai puternic în Marea Neagră.
Potrivit înțelegerii semnată luni de președintele Vladimir Putin și liderul Abhaziei, Raul Khadzimba, forțele ruse și cele ale Abhaziei vor deveni o forță comună condusă de un comandant rus, transmite Al Jazeera.
"Sunt sigur că parteneriatul strategic, unitatea și cooperarea între Rusia și Abhazia vor continua să se consolideze", a declarat Putin.
Trupele ruse sunt staționate în Abhazia de mai bine de două decenii. La începutul anilor '90, regiunea de 240.000 de locuitori s-a rupt de Georgia în urma unui război.
Mișcarea de luni reflectă o tentativă a Moscovei de a-și extinde prezența, în special cea militară, și a survenit doar după ce conducerea teritoriului a fost schimbată. Khadzimba, fost agent KGB, a fost ales "președinte" în august în cadrul unor alegeri pe care Georgia le-a denunțat ca fiind ilegale.
Tensiunile între Rusia și Georgia s-au acutizat după războiul de cinci zile din august 2008, declanșat după ce președintele Georgiei, Mihail Șaakașvili, a încerca să reia controlul asupra provinciei separatiste Osetia de Sud.
MAE: Acordul, ilegal și provocator
Ministerul Afacerilor Externe al României transmite într-un comunicat remis DC News că nu recunoaşte aşa-numitul "Tratat de Alianţă şi Parteneriat Strategic între Federaţia Rusă şi Abhazia", semnat de preşedintele Federaţiei Ruse şi liderul de facto abhaz la Soci, la 24 noiembrie 2014.
MAE nu recunoaşte cadrul juridic în baza căruia a fost realizată semnarea acestui tratat şi subliniază faptul că, în condiţiile în care regiunile separatiste Abhazia şi Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei, niciun tratat încheiat între Federația Rusă şi autorităţile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal, arată comunicatul.
Diplomația română condamnă semnarea acestui aşa-numit 'tratat' care, prin caracterul său provocator şi unilateral induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional și la adresa securităţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu