EXCLUSIV  România, ţara în care şoferii conduc ca în jocurile video. Doar că în viaţă nu există restart

foto ilustrativ/ Sursă grup Facebook InfoTrafic
foto ilustrativ/ Sursă grup Facebook InfoTrafic

România este prima din Europa la accidente rutiere mortale. Avem, aşa cum spune Titi Aur săptămânal la DC Conducem, cel mai mult "sânge pe şosea". Şi mai rău este că multe dintre aceste accidente pot fi evitate. Asta dacă politicienii de la noi nu ar merge pe premisa "noi numărăm voturile, voi număraţi morţii". 

Accidentul de la 2 Mai este ultimul dintr-o serie de tragedii care marchează profund România. Sau, cel puţin, ar trebui să o marcheze. Măcar prin prisma faptului că se vorbeşte peste tot despre el. Problema de fond, însă, rămâne. În ciuda accidentului teribil produs de Vlad Pascu, pe şosele se circulă tot cu viteze mult mai mari decât limita legală, pe şosele sunt tot şoferi băuţi, drogaţi sau pur şi simplu inconştienţi. 

Nu mai departe de duminică, 20 august, la Cudalbi, judeţul, Galaţi, un şofer cu permisul suspendat şi care a fost depistat ulterior pozitiv şi la droguri, a intrat cu maşina într-un gard, cu viteză mare, după ce a fost la un pas să spulbere pe trecerea de pietoni doi tineri. VIDEO AICI

Săptămâna trecută, un alt şofer băut şi cu permisul suspendat a provocat un accident groaznic. S-a răsturnat, în viteză, cu maşina, s-a lovit de un cap de pod, iar în urma accidentului un copil în vârstă de doi ani, ţinut în braţe pe bancheta din spate de mama sa, a murit. 

Inconştienţa ne caracterizează în trafic. În România se conduce, de multe ori, ca în jocurile video. Nu există reguli, există doar flash-uri, claxoane, depăşiri periculoase, viteze ameţitoare. Doar că viaţa bate jocul video. În caz de accidente, nu există restart. Nu poţi relua deplasarea cu 200 m înainte de impact şi să ocoleşti, sau să frânezi. 

Noi, românii, conducem de parcă avem ceva de demonstrat. Trebuie să arătăm că suntem cei mai buni şoferi, că avem cele mai puternice maşini, că putem face un drum de trei ore în 2 ore. Şi asta îi face pe alţii, despre care am fi tentaţi să spunem că nu sunt peste noi, să le fie frică. Spre exemplu, un şofer bulgar a spus, recent, că se teme de şoferii români. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Iar de Poliţie... Ce să mai spunem? Sunt convins, aşa cum vedem cu toţii adesea, că există agenţi dedicaţi muncii. Agenţi care nu stau la discuţii cu niciun şofer care încalcă regulile. Dar ştim cu toţii că există şi reversul medaliei. Cum altfel a putut Vlad Pascu să plece de la secţia de poliţie cu maşina, deşi fuseseră găsite droguri asupra sa, iar maşina nu ar fi avut RCA valabil? Singurul lucru la care mă pot gândi este nepăsarea. Munca la trecerea timpului. Speranţa că "lasă, nu mai face". 

În urmă cu trei ani, Mario Iorgulescu, fiul preşedintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, omora un om în urma unui accident rutier. Şi Mario Iorgulescu consumase droguri, dar şi alcool. A fost dus repede în Italia, la "tratament", şi acolo a rămas. Pedeapsa... când o fi, dacă o mai fi. Pe tânărul ucis nu îl mai aduce nimeni înapoi. Cum nimeni nu îi mai aduce înapoi pe tinerii ucişi la 2 Mai. 

Accidentele mortale de pe şoselele din România pot fi evitate. Dar nu aşa cum se lucrează acum. Ne trebuie mai mult decât intervenţii pentru Facebook. Ne trebuie legi mai ferme sau, măcar, aplicarea fermă a celor care deja există. Ne trebuie egalitate în faţa legii, indiferent de nume, poziţie socială, sau maşina condusă. Cam aşa cum se întâmplă când ieşim cu maşina din ţară. Mai la vest, ce-i drept, că la sud îi facem pe alţii să tremure. 

Şoferii români care trec vama la Nădlac sau Borş, spre exemplu, devin exemple de bună conduită. Conduc în limita de viteză, uită de ideea de flashuri, se bucură de traseu. Iar dacă sunt nervoşi în maşină că merg "prea încet", o ţin pentru ei. Problema este la cei care intră în ţară prin vămile antemenţionate. Pentru că par că uită toate regulile. Şi asta ne ţine pe primul loc în ceea ce priveşte "sângele pe şosea". 

Până nu ne civilizăm în trafic, accidente precum cel de la 2 Mai se vor mai produce. Şi vor ajunge să fie atât de multe încât nu va mai fi nicio problemă. Va deveni normalitate. Ciudat va fi să ajungi la destinaţie intact... 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel