Referendumul din Crimeea pentru alipirea la Rusia va fi respectat de Parlament

parlament crimeea
parlament crimeea

Parlamentul rus va respecta "alegerea istorică" a Crimeei la referendumul care le va propune alegătorilor o alipire a peninsulei ucrainene la Rusia, a declarat, vineri, preşedintele Dumei, relatează AFP. Potrivit ultimului recensământ, 58 la sută din populația peninsulei este de origine rusă.

"Vom respecta alegerea istorică a populaţiei Crimeei", a declarat Serghei Narîşkin, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei întâlniri la Moscova cu o delegaţie a Parlamentului local al Crimeei. "Vom susţine alegerea liberă şi democratică a populaţiei Crimeei", a adăugat el. Oficialul rus s-a exprimat în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu o delegaţie a Parlamentului local al Crimeei.

 Dominat de proruşi, Parlamentul local al Crimeei i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea Crimeei la Rusia şi a anunţat organizarea unui referendum la 16 martie pentru validarea acestei decizii. Alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia şi o autonomie net consolidată.

 Vladimir Putin a declarat, referitor la acest subiect, că: „Nu luăm în calcul anexarea Crimeei. Oamenii decid asta. Nu vom instiga niciodată la o asemenea mişcare”.

Potrivit  Constituţiei Ucrainei, orice plan de modificare a teritoriului Ucrainei trebuie supus la vot, în cadrul unui referendum naţional, și nu unuia local cum se dorește în regiunea Crimeei.  De asemenea, tot aceeași Constituţie îi dă regiunii autonome Crimeea dreptul de a-şi organiza propriile referendumuri locale, fapt ce duce la crearea unei confuzii majore.

Care este statutul Crimeei

De la cucerirea Crimeei de la Imperiul Otoman, Rusia a controlat peninsula, chiar și după cedarea acesteia către Ucraina, în 1954,  de către Nikita Hrușciov,  el însuşi de origine ucraineană. După separarea de URSS,  Crimeei i s-a acordat, în 1992, statut de republică autonomă.

 Potrivit ultimului  recensământ,   58% dintre cele 2 milioane de locuitori ai peninsulei sunt ruşi şi 77% au declarat că limba nativă este rusa. În Crimeea, mai sunt 24,4% ucraineni şi 12% tătari turcofoni şi musulmani suniţi. De asemenea, mulţi dintre etnicii ruşi au şi cetăţenie rusească. Prin aceste realităţi etnice şi-a justificat Rusia manevrele militare din ultimele zile, susţinând că nu face decât să îşi apere cetăţenii de aici, care aveau de suferit în urma mişcării EuroMaidanului şi a instalării unei noi puteri la Kiev, scrie gandul.info.

Regiunea autonomă Crimeea face parte din Ucraina, dar îşi alege propriul parlament. Nu mai are preşedinte din 1995, când postul a fost câştigat detaşat de un separatist prorus, aminteşte BBC. De atunci, premierul regiunii este stabilit de Kiev, în urma consultărilor cu legislativul ales din Crimeea. În regiune, domină un puternic sentiment prorus, ceea ce s-a văzut şi la alegerile prezidenţiale din 2010, când peste 70 dintre alegătorii de aici l-au votat pe Viktor Ianukovici, considerat „omul Rusiei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel