Recunoașterea parentalității, votată la nivelul UE. Nu contează modul în care copilul a fost conceput, născut sau tipul de familie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Parlamentul European a votat recunoașterea parentalității în UE, indiferent de modul în care un copil a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are.

Deputații europeni au sprijinit cu fermitate proiectul de lege care urmărește să garanteze recunoașterea paternității stabilite de o țară a Uniunii Europene în toate celelalte state membre. Obiectivul principal al acestei inițiative este ca toți copiii să beneficieze de aceleași drepturi conform legislației naționale, indiferent de locul de stabilire a paternității, în ceea ce privește educația, asistența medicală, custodia sau succesiunea.

În ceea ce privește procesul de stabilire a paternității la nivel național, statele membre vor păstra libertatea de a decide dacă acceptă, de exemplu, surogatul, dar vor fi obligate să recunoască paternitatea stabilită de o altă țară a UE, indiferent de circumstanțele conceperii copilului, nașterii acestuia sau tipului de familie în care se află.

Totuși, statele membre vor avea posibilitatea de a refuza recunoașterea paternității în cazul în care aceasta este evident incompatibilă cu politica lor publică, dar acest lucru va fi permis doar în cazuri strict definite. Fiecare situație va trebui analizată individual pentru a preveni orice formă de discriminare, cum ar fi împotriva copiilor cu părinți de același sex.

Pe lângă aceasta, deputații europeni au adoptat și introducerea certificatului european de paternitate și maternitate, care are ca scop reducerea birocrației și facilitarea recunoașterii statutului de părinte în cadrul UE. Acest certificat, deși nu va înlocui documentele naționale, poate fi utilizat ca alternativă și va fi disponibil în toate limbile UE, în format electronic.

După consultarea Parlamentului European, guvernele statelor membre UE vor decide în unanimitate asupra versiunii finale a normelor propuse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel