Raportul MCV, reacţie DNA

Raportul MCV avertizează că presiunile negative asupra luptei anticorupţie pot determina reevaluarea unor concluzii, potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, Agerpres.

Raportul MCV avertizează că presiunile negative asupra luptei anticorupţie pot determina reevaluarea concluziilor cu privire la unul dintre cele patru obiective de referinţă în funcţie de care se analizează progresele reformei sistemului judiciar - cel referitor la combaterea corupţiei la nivel înalt, potrivit unui comunicatului DNA.

"La acest obiectiv, raportul subliniază importanţa menţinerii independenţei DNA, astfel încât să poată uza de toate instrumentele de care dispune pentru a-şi continua activitatea şi insistă asupra îndeplinirii unei recomandări formulate anterior, şi anume adoptarea unor criterii obiective la ridicarea imunităţilor parlamentarilor, spre a risipi orice suspiciuni că imunitatea e folosită ca scut împotriva acţiunii procurorilor. (...) Concret, prezentul raport subliniază că o evaluare pozitivă a progreselor realizate în cadrul acestui obiectiv se bazează pe o Direcţie Naţională Anticorupţie independentă, care să fie în măsură să îşi desfăşoare activităţile cu toate instrumentele pe care le are la dispoziţie şi să continue să înregistreze rezultate", se arată în comunicat.

DNA a continuat să înregistreze rezultate

Conform sursei citate, în rapoartele anterioare a fost menţionat drept un semn de sustenabilitate faptul că DNA a continuat să înregistreze rezultate, în ciuda faptului că s-a confruntat cu o presiune puternică. Din acest motiv, Comisia Europeană a făcut o singură recomandare în cadrul obiectivului de referinţă referitor la combaterea corupţiei.

"Recomandarea se referă la responsabilizarea Parlamentului în deciziile sale referitoare la cererile din partea organelor de urmărire penală, de a autoriza măsuri preventive, cum ar fi percheziţii sau arestări, şi la cereri de autorizare a anchetării parlamentarilor, atunci când aceştia ocupă sau au ocupat funcţia de ministru (...). Concret, raportul recomandă adoptarea unor criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor, pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie", se precizează în comunicat.

Progrese puse sub semnul întrebării de anumite evenimente

DNA reaminteşte că, în acest an, a înaintat către Parlament trei cereri de încuviinţare a urmăririi penale, pentru presupuse fapte de corupţie, în cazul unor miniştri şi foşti miniştri care sunt şi parlamentari, însă toate au fost respinse.

"În raportul anterior, publicat în luna ianuarie 2017, Comisia a arătat clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare a corupţiei ca infracţiune sau provocările majore la adresa independenţei şi eficienţei activităţii de urmărire penală ori trimitere în judecată a infracţiunilor de corupţie ar constitui un regres", se mai menţionează în comunicat.

DNA subliniază, totodată, că raportul MCV constată, în prezentarea generală, că progresul şi rezultatele bune ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost puse sub semnul întrebării de anumite evenimente, cum ar fi OUG 13 sau propunerile de modificare a legilor Justiţiei iniţiate în luna august, precum şi faptul că fenomenul criticării sistemului judiciar şi a deciziilor instanţelor rămâne o problemă importantă în dezbaterea publică.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel