Putin ar urma să viziteze Republica Moldova. Chișinăul dezminte

Președintele rus, Vladimir Putin, va vizita Republica Moldova în ajunul Zilei Victoriei, sărbătorită în fostele state ale URSS la data de 9 mai. Anterior, Putin se va deplasa în peninsula Crimeea, dar și în regiunea separatistă Transnistria, potrivit biroului de presă al Kremlinului, citat de point.md.

UPDATE: Autoritățile Chișinăului au declarat pentru Radio Europa Liberă că nu este programată o vizită a președintelui rus în Republica Moldova.

Putin a vizitat ultima oară Republica Moldova în 2008, atunci când a participat la o reuniune a premierilor din statele Commonwealthului Statelor Independente (CIS). 

Republica Moldova este așteptată să semneze până în luna iune Tratatul de Asociere la UE, în parcusul său occidental primind imbolduri morale prin vizite la Chișinău ale secretarului de stat John Kerry sau a asistentului acestuia pentru Europa de Est, Victoria Nuland.

În Crimeea, președintele rus ca prezida o întâlnire pe subiectul dezvoltării socio-economice a Republicii Crimeea și a orașului-port Sevastopol, iar mai apoi va merge în Republica Moldova, pentru a discuta despre situația Transnistriei.

Unele dintre statele care au compus URSS sărbătoresc la 9 mai capitularea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Liderul Rusiei a denunțat, luni, în timpul unei convorbiri telefonice cu cancelarul Angela Merkel, "blocada economică" împotriva Transnistriei, regiunea separatistă din Republica Moldova.

Președintele Federației Ruse a vorbit despre necesitatea unor măsuri care să permită "ridicarea blocadei de facto a acestei regiuni" și căutarea unei soluții "juste" pentru fâșia de pământ din nord-vestul Republicii Moldova.

Președinția rusă pretinde că subiectul regiunii separatiste rusofone din Republica Moldova a fost înaintat de Putin și în cadrul unei conversații telefonice cu omologul său american, Barack Obama, centrată pe criza din Ucraina.
Site-ul oficial al Administrației Kremlinului spune că Putin s-a plâns de "blocada" instituită de Ucraina asupra Transnistriei. El ar mai fi susținut rezolvarea conflictului transnistrean în formatul consacrat 5+2.

Aceste negocieri sunt conduse de OSCE, iar până în prezent nu au avut niciun rezultat. Rusia este parte a formatului de negociere.

Casa Albă nu face referire la Transnistria în comunicatul despre discuția telefonică Obama - Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel