Urmărește emisiunea live


Putin a semnat! Atac la ziariştii incomozi

Vladimir Putin, preşedintele rus, a promulgat, sâmbătă, legea care permite desemnarea unor entităţi media drept 'agenţi străini'.

Legea vine ca reacţie la constrângerea canalului de televiziune rusesc RT de a se înregistra ca 'agent străin' în Statele Unite, relatează Agerpres.

Textul permite desemnarea oricărei entități media internaționale care operează în Rusia drept 'agent străin' printr-o decizie a Ministerului Justiției.

Această lege este prezentată drept o ripostă la înregistrarea în SUA sub același nume de 'agent străin' a postului de televiziune RT, controlat de statul rus.

Legea a fost denunțată de Consiliul pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin, care a apreciat într-un comunicat că 'orice media internațională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul Justiției".

Critici internaţionale

Criticată virulent de către organizațiile neguvernamentale Human Rights Watch și Amnesty international, această lege obligă entitățile vizate să ofere informații autorităților ruse despre situația lor financiară și să menționeze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca atare.

De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datând din 2012 și care se referea până acum numai la organizațiile neguvernamentale.

Cine sunt primele vizate

Posturile de radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Liberty, finanțate de Congresul american, sunt primele entități media care au fost avertizate de Moscova cu privire la o eventuală încadrare ca 'agent străin' pe teritoriul Federației Ruse.

Aprobată în unanimitate de Duma de Stat (camera inferioară) la mijlocul lunii noiembrie și de Consiliul Federației (camera superioară) săptămâna aceasta, legea respectivă a fost publicată sâmbătă pe site-ul oficial al documentelor juridice ale autorităților ruse și intră imediat în vigoare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel