EXCLUSIV  Provocări pe care anul viitor le aduce pentru FNGCIMM. Dumitru Nancu: Miza anului 2024 / video

Dumitru Nancu / Foto: Crișan Andreescu
Dumitru Nancu / Foto: Crișan Andreescu

Dumitru Nancu, director general Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a fost invitat la DC News și DC Business unde a vorbit despre problemele identificate până în prezent și despre provocările anului 2024. 

Dumitru Nancu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre problemele identificate în sistem, dar și despre provocările pe care le va aduce anul 2024. 

„Analiștii reproșează sistemului bancar din România că nu se implică, creditează greu companiile, firmele românești.”, a spus Val Vâlcu.

„Vreau să vă spun că noi am început în 2019. Una din șapte firme, la sfârșitul anului 2019, erau bancabile. Adică din șapte firme care se duceau la bancă, doar una obținea credit bancar. Am închis anul 2022 cu una din două firme. Deci a fost un program de bancabilizare a firmelor. De ce? Pentru că una din problemele cu care se confruntă firmele din România se referă la garanții. Nu existau garanții la lichiditate.", a spus Dumitru Nancu. 

Noi provocări în anul 2024 

„A doua problemă pe care am identificat-o este cea legată de firme în dificultate sau capitaluri negative. În rândul țărilor UE, România era pe primul loc cu 43%, în 2019. Am reușit, prin acest program, să ajungem undeva la 32%. Cred că aici va fi cheia și miza anului 2024, să încercăm să creăm un instrument financiar pentru acele firme care nu pot fi finanțate decât din surse proprii, adică nu din surse atrase.

A doua provocare a anului 2024, noi am propus atât Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și celorlalte ministere care derulează fonduri nerambursabile, ca toate aceste fonduri, granturi, să se deruleze prin instituțiile financiar-bancare. Pe lângă alocația nerambursabilă care poate fi de la 50% până la 70% sau chiar 90% pentru autorități publice locale, mai există și cofinanțare unde trebuie să fii cu bani, fie de la buget, fie cu bani proprii și mai există cheltuieli neeligibile, cum este TVA-ul.", a spus Dumitru Nancu. 

3. Sursă foto... (man-calculating-his-savings-during-covid-19-pandemic_74746100.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @rawpixel.com

Credite punte garantate 80% de către Fondul de Garantare

„Banca și orice autoritate de management se face pe principiul decontării, maxim 10% poate fi un avans. Ca să mărim acest ritm de ajungere din urmă a economiilor avansate, noi am propus aceste credite punte să fie garantate 80% de către Fondul de Garantare.

Adică dacă un proiect este 100.000 de euro și un întreprinzător are nevoie de 50.000 de euro ca să-și acopere și celelalte nevoi, până găsește acești bani trece timpul. Noi am propus autorităților de management ca printr-un act normativ toate acestea să se deruleze prin instituția financiar-bancară în care Fondul Național de Garantare să garanteze 80% din acel credit.

După care se închide autoritatea de management, Comisia Europeană dă grantul, intră grantul în acel credit și tu ai opțiunea ca acea parte de credit să o mărești pe 10 ani astfel încât să poți implementa acest proiect cât mai repede.”, a spus Dumitru Nancu la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel