PROTESTE PROFESORI. Sindicaliștii avertizează Guvernul

Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) afirmă că Guvernul are restanțe față de angajații din educație, motiv pentru care anunță proteste. 

De ce sunt nemulțumiți profesorii

Pe lista nemulţumirilor se află: discriminările din salarizarea personalului didactic, plata contribuţiilor la nivelul salariului minim pe economie pentru cei încadraţi part-time sau cu fracţiuni de normă, precum şi neacordarea sumelor necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti.

”Atragem atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ne va determina să declanşăm proteste în perioada următoare”, susţin sindicaliştii.

Măsuri reparatorii imediate pentru part-time

În acest context, FSLI solicită Guvernului aplicarea de urgenţă a măsurilor reparatorii în cazul salariaţilor încadraţi part-time sau cu fracţiuni de normă, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligaţi, potrivit Codului Fiscal aflat în vigoare, să plătească contribuţii la nivelul salariului minim pe economie.

Venituri mai mici de 200 de lei? 

”Trebuie precizat că salariaţii încadraţi cu jumătate de normă vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar cei încadraţi cu un sfert de normă nu vor încasa niciun leu la salariu, ci vor fi nevoiţi să achite din venitul familiei contribuţiile către bugetul de stat. FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări, atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I”, se menţionează în comunicatul citat.

Profesorii, în treimea inferioară a grilei 1/12

Reprezentanţii sindicali precizează că personalul didactic este poziţionat în treimea inferioară a grilei de salarizare, în marja raportului de 1 la 12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat.

”Prin Legea cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Pentru aleşi, însă, s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare acest act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizaţii calculate prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este, începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei”, explică federaţia sindicală.

De asemenea, FSLI solicită ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde întreg personalului angajat în educaţie, nu doar personalului de predare.

[citeste si]

Pe de altă parte, oficialii sindicali susţin că blocarea posturilor din sistem face ca sute de angajaţi să nu îşi poată încasa salariile pe data de 14 februarie. 

Totodată, FSLI solicită Executivului ca, la următoarea rectificare bugetară, să acorde sumele necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti, ce cuprind restanţele pentru anul 2017, precum şi plata integrală a tranşelor aferente anului 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel