Profesor: Jobul ucide oameni. Momentul când trebuie să demisionați

schelet
schelet

Când Jeffrey Pfeffer spunea că "munca îi ucide pe oameni și nimănui nu-i pasă" nu o zicea într-un sens metaforic.

Jeffrey Pfeffer, profesor de Comportament organizational la Stanford Graduate School of Business, a ajuns la această concluzie în urma studiilor pe care le-a făcut. El este autor, respectiv coautor a 15 cărți în domeniul teoriei organizaționale și al managementului resurselor umane.

”Să mori pentru salariu" (Dying for a paycheck) la muncă

În cartea ”Să mori pentru salariu" (Dying for a paycheck), susține că locul de muncă ne îmbolnăvește și ajunge chiar să ne ucidă. Profesorul a relatat cazul lui Kenji Hamada, un bărbat în vârstă de 42 de ani care a murit după un atac de cord suferit la biroul său din Tokyo. Lucra 75 de ore pe săptămână și făcea aproximativ două ore până la birou.

Chiar înainte de moartea sa, a lucrat timp de 40 de zile consecutiv fără a se opri, iar văduva lui a declarat că Kenji era excesiv de stresat. 

Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple despre care profesorul a vorbit. Jeffrey Pfeffer a pus în context efectele unui sistem de lucru care uneori devine "inuman" din cauza încărcării excesive, a sarcinilor multiple de îndeplinit.

Stresul de la muncă ne îmbolnăvește

Potrivit datelor furnizate de Pfeffer, în Statele Unite, 61% dintre angajați consideră că stresul i-a îmbolnăvit, iar 7% spun că au fost spitalizați din cauza unor motive legate de muncă. Estimările sale sugerează că stresul este legat de moartea anuală a 120.000 de muncitori americani.

Profesorul spune că sistemul de lucru toxic ucide oameni

Conform declarațiilor sale citate de BBC MUNDO, există dovezi ale efectelor jobului asupra sănătății. Vorbim despre timpul lung de lucru, concedierile, lipsa asigurărilor de sănătate, stresul care provoacă nesiguranță economică enormă, dar și conflictele de familie, respectiv bolile. Munca a devenit inumană, este de părere profesorul.

În cadrul acestui sistem, mulți angajați devin dependenți de droguri. Ajung să ia tot felul de medicamente pentru a se putea concentra. Angajatul unei fabrici, pilotul de avion, șoferul de camion - toți au o limită maximă de ore pe care o pot lucra. Dar ironic, în multe dintre alte profesii nu există limite.

În Statelor Unite ale Americii, conform profesorului citat de BBC MUNDO, locul de muncă este a cincea cauză de deces. Cine se face vinovat de aceste morți? Angajatorii și guvernele sunt responsabile pentru că nu acționează în niciun fel, scrie sursa citată.

Oamenii văd problema, dar nimeni nu vrea să o rezolve. De fapt, costurile pentru sănătate sunt enorme. Condițiile de muncă cauzează boli cronice, diabet sau probleme cardiovasculare.

În plus, este foarte costisitor ca o firmă să aibă lucrători bolnavi și obosiți pentru că aceștia au performanțe scăzute, lucru care  costă companiile o avere.

Angajații ar trebui să aibă grijă de ei înșiși, spune profesorul. Dar dacă un angajat pretinde condiții de muncă mai bune, este posibil să fie concediat. Cum pot schimba angajații condițiile de muncă?

În primul rând, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru îngrijirea medicală proprie. Dacă intenționați să lucrați într-un loc în care nu aveți voie să vă echilibrați viața profesională cu cea de familie, trebuie să plecați urgent.

"Dacă vă aflați într-o cameră plină de fum, veți încerca să ieșiți de acolo, deoarece consecințele pentru sănătatea dumneavoastră vor fi foarte serioase". Așa este și la job. Dacă simțiți că aerul devine sufocant, plecați cât mai repede!

O altă soluție pentru ca jobul să fie uman este aplicarea legii. Trebuie să acționeze colectiv pentru a se proteja deoarece există  costuri enorme pentru societate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel