Pentru prima dată, UE propune sancțiuni asupra sectorului de gaz natural lichefiat al Rusiei

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Comisia Europeană a propus, pentru prima dată, sancțiuni asupra industriei profitabile de gaz natural lichefiat (GNL) a Rusiei, conform documentelor analizate de POLITICO.

Măsurile nu ar interzice în mod direct importurile de GNL rusesc în UE. În schimb, acestea ar împiedica țările UE să reexporte GNL rusesc după ce îl primesc - confirmând rapoartele anterioare ale POLITICO.

Sancțiunile ar interzice, de asemenea, implicarea UE în viitoarele proiecte GNL din Rusia.

În plus, Comisia, executivul UE, dorește ca firmele să partajeze mai multe informații despre importurile de GNL pe care le realizează din Rusia.

Această mișcare marchează prima dată când blocul țintește sectorul profitabil de gaze din Rusia, ca parte a celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni al Bruxelles-ului împotriva Rusiei, la mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei. Aceasta survine în contextul în care se acumulează dovezi că eforturile occidentale de a stoarce veniturile Rusiei din combustibili fosili se dovedesc a fi extrem de ineficiente.

Ambasadorii UE vor discuta măsurile propuse miercuri. Există un sprijin politic în creștere din partea unor țări importante ale UE, precum Germania și Italia, pentru a lovi industria rusă de GNL. Cu toate astea, Ungaria - extrem de dependentă de energia rusească - a blocat istoric toate sancțiunile asupra gazelor naturale.

Sancțiunile ar avea doar un impact minor asupra veniturilor Rusiei, în contextul vânzărilor de GNL către Europa și proiectelor care nu sunt momentan conectate cu piața europeană. Anul trecut, revânzările de GNL rusesc realizate de UE au generat doar un sfert din veniturile totale obținute de Rusia din comercializarea gazului super-răcit.

Comisia Europeană încearcă, de asemenea, să interzică accesul în porturile UE pentru vasele rusești folosite în sectorul energetic - o încercare de a limita capacitățile Rusiei de a eluda sancțiunile.

Pe lângă măsurile din energie, Bruxellesul propune noi sancțiuni împotriva propagandei ruse. Aici ar putea fi inclusă interzicerea website-ului pro-Kremlin Voice of Europe, acuzat recent că ar răspândi propagandă prin intermediul unor politicieni europeni plătiți.

UE a interzis deja importurile Rusiei de cărbune și petrol transportate pe mare. Rusia și-a crescut profiturile prin exploatarea lacunelor în legislație și recurgerea la piețe negre. Încercările occidentale de a limita prețul vânzării de petrol rusesc nu au avut rezultatele așteptate. UE și-a micșorat importurile de gaze rusești cu aproximativ două treimi de la începutul războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel