Deputaţii elveţieni au votat miercuri în favoarea înscrierii în Constituţie a numerarului, în faţa creşterii rapide a mijloacelor de plată electronice. În contrast, în România, unii politicieni vorbeau la începutul anului de limitarea plăților cash.
Deputaţii s-au pronunţat cu 185 de voturi pentru şi 6 împotrivă în favoarea unui contra-proiect al guvernului de răspuns la o cerere de referendum lansată de o mişcare pentru libertăţi îngrijorată de reculul acestui mijloc de plată, transmite AFP.
Mişcarea Libertate Elveţia (MLS), care reuneşte opozanţi ai măsurilor anti-COVID-19, depusese o cerere de referendum intitulată ”Da unei monede elveţiene independente sub formă de monede şi bancnote (cash înseamnă libertatea)”, solicitând ca numerarul să fie înscris în Constituţie.
Consiliul federal (guvernul) s-a opus unui referendum, dar a propus un contra-proiect, recunoscând ”marea importanţă a numerarului pentru economie şi societate”.
După acest vot de miercuri din Camera deputaţilor, proiectul urmează să fie examinat şi de senatori. În Elveţia, o plată din trei este efectuată prin intermediul unui aparat mobil, precum telefon mobil, ceas inteligent sau tabletă, potrivit celei mai recente anchete a Swiss Payment Monitor.
Între octombrie şi noiembrie 2024, plăţile mobile au urcat pentru prima dată în fruntea mijloacelor de plată, reprezentând 30,7% din totalul tranzacţiilor, faţă de 24,4% cu carduri de debit şi 24,2% cu numerar, tot potrivit Swiss Payment Monitor.
În octombrie, noul preşedinte al Băncii centrale elveţiene, Martin Schlegel, a dezvăluit un proiect pentru o nouă serie de bancnote şi a explicat că, deşi cardurile şi aplicaţiile mobile de plată sunt tot mai utilizate, numerarul va rămâne ”un mijloc de plată încă larg utilizat în viitor”, prezentând numeroase avantaje, precum acela de a fi fiabil ”chiar şi în caz de pană de curent sau de defecţiune informatică”. În Elveţia, cetăţenii pot cere organizarea unui referendum dacă se strâng cel puţin 100.000 de semnături, scrie Agerpres.
În timp ce deputații din Elveția au votat ca numerarul să fie înscris în Constituția, în România, politicienii pare că vor să îl interzică.
La începutul acestui an, unele voci din Guvernul României, printre care ministrul Finanțelor Tanczos Barna spunea că ”va trebui să reducem tranzacțiile cash și în economia reală”.
”Cu siguranță, eliminarea tranzacțiilor cash ajută foarte mult, și sunt câteva domenii în care ar trebui să mergem cu prioritate. Am început analizele, inclusiv la trezorerie, unde încă se operează cu cash - va trebui să eliminăm tranzacțiile cash din trezorerie. Este o reducere de personal, o eficientizare a activității și o modernizare. Vom face asta în 2025.
Va trebui să reducem tranzacțiile cash și în economia reală. Acolo, plafoanele au fost discutate. Sunt și câteva aspecte de constituționalitate care nu permit să eliminăm complet tranzacțiile cash, dar trebuie să mergem cât se poate de departe pe acest drum și să reducem în domenii cu risc major. Nu vă spun dacă vom umbla la plafoane, dar cu siguranță vom veni cu domenii unde vom reduce foarte mult aceste tranzacții. Nu vă spun acum pentru că este o analiză de câteva zile. În viitorul apropiat sigur voi veni cu aceste măsuri și propuneri”, spunea pe15 ianuarie 2025, ministrul Tanczos Barna.
Apoi, el a precizat că s-a referit în principal la instituții ale statului, respectiv ”la eliminarea plăților cash la trezorerie, unde e o reducere de personal și o eficientizare a activității și o modernizare. Vom face asta în 2025”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News