"Pace prin forță" în cazul în care Rusia nu acceptă armistițiul de 30 de zile, spune Zelenski

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat miercuri, într-o conferință de presă la Kiev, că se așteaptă ca Statele Unite să adopte "măsuri puternice" împotriva Rusiei, în cazul în care Kremlinul va refuza armistițiul de 30 de zile propus de Washington.

"Măsuri puternice cu privire la partea rusă. Nu cunosc detalii deocamdată, dar vorbim despre sancțiuni și consolidarea Ucrainei", a declarat liderul de la Kiev. Zelenski a subliniat că se așteaptă ca administrația americană să aplice principiul "pace prin forță" în cazul în care Rusia refuză acordul de încetare a focului.

Potrivit președintelui ucrainean, începerea armistițiului depinde exclusiv de Moscova. "Totul depinde 100% de Rusia. Dacă Putin dorește pacea sau dacă vrea să continue să ucidă oameni", a spus Zelenski. De asemenea, el a recunoscut că angajamentele Rusiei nu pot fi crezute: "Am subliniat în mod repetat că niciunul dintre noi nu are încredere în ruşi".

Liderul ucrainean a mai declarat că este pregătit să semneze acordul economic propus de Statele Unite, menit să sprijine reconstrucția Ucrainei prin exploatarea resurselor naturale ale țării. "Ucraina este pregătită să semneze acordul-cadru. Ca prim pas. Am spus întotdeauna acest lucru", a afirmat Zelenski.

La Washington, secretarul de stat american Marco Rubio a confirmat că SUA vor avea miercuri contacte cu Moscova pentru a discuta propunerea de armistițiu, deși a recunoscut că rezultatul rămâne incert.

Între timp, cea mai recentă actualizare a hărţilor realizată de platforma ucraineană de analiză a evoluţiilor de pe front DeepState indică faptul că cea mai mare parte a oraşului Sudja a fost preluat sub control de către forţele ruse. Marginea de vest a oraşului este considerată de DeepState drept o "zonă gri", ceea ce înseamnă că acolo luptele continuă.

Rusia a recuperat în doar câteva zile o mare parte din teritoriul controlat de Ucraina în regiunea Kursk, cucerit vara trecută printr-o ofensivă surpriză, iar trupele ucrainene ar putea fi forţate să o abandoneze complet în faţa presiunii ruse, după peste şapte luni de ocupare parţială a teritoriului regiunii ruse de la frontiera cu Ucraina.

"Curăţarea centrului oraşului continuă chiar dacă drapelul rus a fost ridicat (în piaţa din centrul oraşului). Ucrainenii încă se ascund în multe pivniţe, deşi nu mai joacă niciun rol", au declarat pentru RIA Novosti soldaţi din cadrul grupării militare ruse Sever (Nord).

Garda Naţională rusă a declarat miercuri dimineaţă într-un comunicat că trupele ucrainene se retrag din regiunea Kursk, deşi nu toţi soldaţii şi-au părăsit poziţiile. După preluarea sub control a mai multor aşezări controlate anterior de forţele ucrainene în ultimele zile, trupele ruse au început asaltul asupra Sudja pe 8 martie.

Potrivit media de la Moscova, ofensiva rusă i-a luat prin surprindere pe militarii ucraineni, unii dintre aceştia retrăgându-se sau predându-se. Ruşii au reuşit să ajungă în spatele trupelor ucrainene prin 14 kilometri de conductă din gazoductul Urengoi-Pomari-Ujgorod.

Pentru asta, potrivit portalului Gazeta.ru, soldaţi ruşi au petrecut şase zile sub pământ, într-o operaţiune care a fost deja descrisă drept istorică de unii oficiali ruşi. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a raportat marţi şi miercuri eliberarea a 17 localităţi din regiunea de frontieră.

Kievul a indicat că Rusia a adus pentru sectorul Kursk mai multe unităţi care luptau în Donbas, unde în unele zone armata ucraineană a înregistrat unele progrese. În acest sens, cunoscutul expert militar Ruslan Leviev din echipa Conflict Intelligence a declarat pentru canalul independent Dojd că "ucrainenii pleacă" după ce ruşii au cucerit mai multe localităţi "practic fără luptă".

Armata ucraineană a pierdut în ultimele zile aproape 200 de kilometri pătraţi de teritoriu în Kursk, unde, în august trecut, au organizat prima incursiune a teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial.

Pierderea de teren din partea ucrainenilor a coincis cu decizia SUA de a suspenda livrările de arme şi de a nu mai face schimb de informaţii cu Kievul. Ucrainenii au luptat în ultimele luni în Kursk nu numai împotriva soldaţilor ruşi, ci şi a efectivelor de soldaţi nord-coreene, trimise ca întăriri de către Phenian.

La momentul incursiunii, Zelenski a susţinut că Kievul ar putea folosi Kursk ca monedă de schimb, ceea ce a devenit un obstacol clar în calea viitoarelor negocieri de pace cu Moscova. Forbes scrie despre retragerea "părţii principale" a forţelor ucrainene din regiunea rusă.

Potrivit publicaţiei, cele mai importante brigăzi ale Forţelor armate ucrainene s-au retras din regiunea Kursk şi s-au redislocat pe teritoriul ucrainean.

Corespondentul de război ucrainean Iuri Butusov a relatat că "soldaţii noştri se retrag prin lupte", indicând că Rusia nu a reuşit să taie căile de ieşire de la frontieră pentru armata ucraineană.

Contul rusesc de Telegram Rîbar scrie că Ucraina a reuşit să retragă "cele mai combative unităţi şi relativ cele mai valoroase" din regiunea Kursk.

Potrivit canalului, trupe de desant ale forţelor armate ucrainene au fost transferate în regiunea Doneţk - la Ceasov Iar, Toreţk, Pokrovsk şi Mirnograd.

În cadrul primei runde de negocieri cu SUA în Arabia Saudită, Ucraina a acceptat marţi un armistiţiu de 30 de zile de-a lungul întregului front, cu condiţia ca şi Rusia să respecte încetarea focului, potrivit Agerpres.

Citește și: Ucraina a fost de acord cu propunerea SUA de încetare a focului pentru 30 de zile. A acceptat planul de pace. Trump, reacție / update 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel