O descoperire istorică. Un giurgiuvean a pornit la plimbare cu detectorul și a găsit o comoară: "M-am gândit să mă ciupesc ca să mă conving că nu visez"

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Într-o zi obișnuită de primăvară, un pasionat de detectoare de metale din Giurgiu a făcut o descoperire extraordinară.

O simplă plimbare cu detectorul de metale s-a transformat într-un moment istoric pentru Marius Mangeac, un localnic din Giurgiu pasionat de explorările în natură și vestigii arheologice. Într-o zi aparent banală de primăvară, acesta a făcut o descoperire spectaculoasă, care avea să capteze rapid atenția presei naționale și internaționale: un tezaur de 1.469 de monede antice romane.

Locul în care a avut loc descoperirea este un câmp din apropierea localității Letca Veche, în județul Giurgiu. Mangeac a împărtășit întreaga experiență pe un forum dedicat arheologilor amatori, relatând cum o zi obișnuită de weekend s-a transformat într-o întâlnire neașteptată cu trecutul.

"Mi-am luat detectorul și am ieșit singur, așa cum fac adesea, pentru mișcare și relaxare pe câmpuri și în păduri"

„Mi-am luat detectorul și am ieșit singur, așa cum fac adesea, pentru mișcare și relaxare pe câmpuri și în păduri”, a scris el. Nimic nu anunța ce avea să urmeze, iar semnalul puternic detectat de aparat i-a provocat un val de emoție. „Simțeam cum inima îmi bate destul de tare și chiar m-am gândit să mă ciupesc că să mă conving că nu sunt într-un vis”, mărturisește în continuare Mangeac.

Monedele – denari din argint – au fost recuperate cu grijă și predate ulterior autorităților locale, după ce bărbatul a fotografiat fiecare piesă în parte. Într-o postare amplă, el a descris momentul cu o sinceritate emoționantă:

Într-o postare amplă, el a descris momentul

„O frumoasă zi de sâmbătă care nu prevestea nimic din ce va urma. (...) Nu credeam că ziua asta îmi va produce o surpriză care o să mă pună față în față cu istoria. (...) Oare cui au aparținut și pentru ce erau destinate aceste monede? (...) Sper că într-o zi să merg cu copilul la muzeu unde să-i explic cum am avut norocul să descopăr o pagină de istorie a poporului nostru.”

Estimările preliminare sugerează că monedele au o vechime de peste două milenii, potrivit unei declarații oferite de Mangeac publicației Fox News Digital.

Evenimentul vine la scurt timp după o altă descoperire importantă în comuna Breaza, unde alți pasionați de detecție au scos la lumină o comoară similară. Aceste episoade readuc în atenție interesul tot mai crescut pentru detecția de metale ca hobby arheologic și potențialul pe care îl are în recuperarea istoriei uitate a României, potrivit Antena 3 CNN.

CITEȘTE ȘI: Noi descinderi în cazul furtului de tezaur dacic. Ce piste au anchetatorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel