Nemții, invitați în Grecia pe timpul iernii, ca să facă economie. Suprataxă pentru consumul de gaz metan de la 1 octombrie

Propunerea ministrului grec al Turismului nu mai pare o glumă, ci o soluție pentru pensionarii germani, după ce guvernul a decis că de la 1 octombrie nemții vor plăti o suprataxă pentru consumul de gaz metan.

Grecia a invitat pensionarii germani să-și ia o vacanță mai lungă în Creta în timpul iernii, sau chiar să se mute în insule, în loc să plătească sume uriașe pentru întreținere. Grecia nu depinde atât de mult de gazul rusesc ca Germania. Insulele de la Mediterana, cu excepția Eubeei, folosesc pentru încălzire păcură sau curent electric.

Nemții au glumit pe seama acestei propuneri inedite, dar invitația Atenei pare tot mai mult o soluție pentru sute de mii de pensionari de Germania. Mai ales după ce Berlinul a decis suprataxarea consumului de gaz metan.

De la 1 octombrie, gospodăriile private din Germania vor plăti considerabil mai mult pentru gaz, scrie Rador. La acea dată intră în vigoare o suprataxă în valoare de 2,42 de cenţi pe kilowatt-oră. Pentru un consum anual de 15-20.000 kilowaţi-oră, taxa pe gaz va costa o gospodărie medie între 432 şi 576 de euro. Pentru persoanele singure, cu un consum de 5.000 kilowaţi-oră pe an, costul suplimentar va fi de aproximativ 145 de euro, inclusiv TVA.

Însă, furnizorii de bază din mai multe oraşe germane au crescut deja tarifele anul acesta. Astfel, în cazul unei companii energetice din landul Renania de Nord-Westfalia, o gospodărie cu un consum anual de 15-20.000 kilowaţi-oră ar ajunge la costuri suplimentare de aproape 2.000 euro, fără suprataxă. Ministrul federal al economiei, Robert Habeck, a precizat luni că suprataxa este o consecinţă a războiului de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, dar şi a penuriei artificiale de energie provocate de Rusia.

Cu ajutorul taxei suplimentare percepută de la consumatori, Guvernul de la Berlin doreşte să împiedice falimentul unor companii de importanţă sistemică precum Uniper, ceea ce ar putea duce la un colaps al aprovizionării cu energie. Guvernul federal a creat posibilitatea introducerii taxei la sfârşitul lunii iulie, prin modificarea Legii privind securitatea energetică. Potrivit calculelor efectuate de Institutul de Politici Macroeconomice, apropiat de sindicate, inflaţia ar putea ajunge la circa 10 procente după introducerea taxei la gaz.

Vânzările de calorifere electrice au explodat

Vânzările de calorifere electrice au crescut de cinci ori în Germania, unde populația se teme că vor fi introduse restricții la consumul de gaz metan, din cauza crizei urcrainiene. Rusia și-a redus livrările, iar conflictul cu Moscova poate însemna penurie de gaz metan, Germania fiind dependentă de gazul rusesc.

Pentru a rezolva criza energetică, guvernul de la Berlin a suspendat, pentru moment, planurile de decarbonizare, repunând în funcțiune mai multe centrale pe cărbune. De asemenea, a fost amânată închiderea unor centrale nucleare, așa cum cereau Verzii, aliați la guvernare cu Olaf Scholz.

Totuși, experții se tem că și soluția caloriferelor electrice pune în pericol industria germană. Milioane de gospodării care vor folosi curent electric pentru încălzire, în condițiile unei ierni mai reci, ar însemna depășirea capacității de producție în centralele nucleare, hidro sau pe cărbune.

Uniunea Europeană a cerut țărilor membre să facă o reducere de 15% a consumului de energie și să crească rezervele de gaz metan înmagazinat pe timpul verii, astfel încât să nu fie nevoite să cedeze în fața șantajului practicat de regimul Putin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel