Ne scapă ciocolata caldă de stres?
O echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham a ajuns la concluzia că pudra de cacao, datorită conținutului său bogat în flavanoli, poate contracara efectele dăunătoare ale alimentelor grase asupra sistemului cardiovascular, mai ales în momente de stres.
În cadrul unui studiu realizat pe 23 de adulți sănătoși de vârste medii și tinere, cercetătorii au evaluat efectul unei băuturi din cacao asupra funcției vasculare, după ce participanții au consumat o masă bogată în grăsimi saturate. Participanții la studiu au consumat un meniu compus din două croissante cu unt sărat și brânză cheddar, însoțite de lapte integral. Unii dintre ei au primit o băutură de cacao bogată în flavanoli, în timp ce ceilalți au consumat o băutură cu un conținut scăzut de flavanoli. Pentru a evalua impactul asupra sistemului cardiovascular în condiții de stres, participanții au fost provocați cu un test matematic conceput pentru a induce stres mental. Experimentul a fost realizat în două sesiuni, fiecare participant având ocazia să consume alternativ ambele tipuri de băuturi de cacao.
Rezultatele studiului au relevat diferențe semnificative în comportamentul vascular al participanților. Cei care au consumat cacao cu un conținut scăzut de flavanoli au avut o recuperare mai lentă a arterei brahiale, care este esențială pentru transportul sângelui oxigenat, scrie Science Alert. În schimb, cei care au băut cacao bogată în flavanoli au prezentat o funcție vasculară mai bună și un răspuns mai rapid și mai eficient al arterelor la fluxul sanguin.
Doza de flavanoli utilizată în acest experiment corespunde aproximativ a 5,5 linguri de cacao neprocesată sau două cești de ceai verde. Deși studiul nu a arătat efecte semnificative asupra oxigenării creierului, cercetările anterioare sugerează că flavanolele ar putea avea beneficii cognitive. Experții în nutriție sugerează că alimentele și băuturile bogate în flavanoli ar putea fi o metodă eficientă pentru a reduce efectele negative ale alegerilor alimentare nesănătoase în perioadele stresante. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida și extinde aceste descoperiri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu