Naționalizarea fondurilor de pensii private. Clienți avertizați

pensii nesimtite
pensii nesimtite

Clienții care au pensie privată obligatorie sunt avertizați că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.




Cel mai mare fond de pensii private, NN, își avertizează clienții asupra discuțiilor publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private, cerându-le implicare activă: „Drepturile tale pot fi influențate de decizii politice!”.

Naționalizarea pensiilor private a fost lansată recent de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, dar și negată vehement de ministrul Finanțelor prin reacția „Aberație!”, scrie profit.ro.

„Vreau să distrug această prostie care există în spațiul public legat de pensiile private și de cota unică. Această supoziție vine de la un articol publicat în Ziarul Financiar în urmă cu două saptămâni. După acest articol din Ziarul Financiar, am ieșit și am infirmat și eu, personal, această știre, după care și ministrul Finanțelor a infirmat-o. Domnul Predoiu de la Partidul Național Liberal a preluat această știre ca fiind o afirmație personală a domniei sale, ceea ce nu-i adevărat. (...) Guvernul va avea o poziție foarte clară ca oamenii să fie liniștiți în privința acestei decizii și cred că această atitudine de a semăna spaimă și temere în rândul beneficiarului este total nepotrivită”, a declarat miercuri, într-o intervenție telefonică la Antena 3, Adrian Dobre, secretar de stat la Ministerul Muncii. 

[citeste si]

NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, cu active totale de 12,09 miliarde lei (2,68 miliarde euro), conform ultimei raportări către ASF, la nivelul lunii februarie.

Pilonul II este obligatoriu pentru angajaţii în vârstă de până la 35 de ani şi opţional pentru cei în vârstă de până în 45 de ani. Banii acumulaţi de actualii salariaţi pe Pilonul II vor suplimenta pensia pe care aceştia o vor primi de la stat.

Astfel, conform estimărilor actuale, un român care va ieşi la pensie în 2032 va primi de la stat mai puţin de 30% din ultimul salariu, Pilonul II urmând să completeze veniturile sale la pensie până la aproximativ 40%.

Cătălin Predoiu a declarat, într-o postare pe Facebook că Guvernul ia in calcul naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, în opinia sa, la înjumătăţirea pensiei în 2040 la aproximativ 17% din salariul mediu în 2040.

În replică, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat că „evoluţiile sunt foarte bune" şi că, din contră, scade presiunea asupra bugetului public de pensii. „Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II", a spus ministrul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel