Urmărește emisiunea live


Ministru în Guvernul Ponta: Am primit nota de plată

Ionuț Vulpescu, minstru al culturii în guvernul Ponta, face o analiză la rece a situației socio-politice a României, la sfârșit de an.

"Aceasta este o aducere aminte a unor fapte, și mai puțin o analiză politică. Pentru că, de fapt, noi, în România, nu mai avem politică. Avem doar o încăierare generală, în interiorul partidelor, partide golite de conținut, de ideologie, de valori politice și morale, între partide, în instituțiile statului, dar și între instituții, și o masă amorfă de spectatori, care ar trebui, teoretic, să fie cetățeni. 2018 a fost anul în care am primit nota de plată a schimbării radicale de paradigmă politică din 2004, trecerea de la abordarea consensuală a marilor teme de politică internă și externă, a celor care constituie nucleul ”binelui public”, la abordarea conflictuală, odată cu pretenția lui Traian Băsescu de a fi ”președinte jucător”, nu mediator. Dacă ar fi sincer cu sine, Traian Băsescu ar recunoaște greșeala fundamentală făcută și costurile politice, economice și sociale insuportabile, până la urmă, costuri care s-au acumulat, dramatic, în acest an.

Monumentul Marii Uniri, întârziat 25 de ani


Poate părea irelevant acest fapt, pentru mulți anecdotic: monumentul Marii Uniri, inaugurat la sfârșitul lui noiembrie, la Alba Iulia, era dedicat celor 75 de ani de la Marea Unire. Trebuia finalizat în 1993! 25 de ani de întârziere! Poate că, ajutorul bunului Dumnezeu inclus, vom reuși să cinstim cum se cuvine Centenarul Marii Uniri în 2043, adică tot peste 25 de ani! Această aniversare ratată, redusă la o paradă militară oricum anuală, mai include o ratare: din asistență au lipsit atât un înalt oficial american, cât și unul francez. Datorăm acceptarea internațională a Marii Uniri viziunii și acțiunilor de politică externă ale SUA, iar Franței refacerea capacității de luptă a armatei române, care a contribuit, prin jertfa militarilor, la împlinirea idealului României Mari. Sigur, putem vorbi și de incredibilele rateuri culturale din acest an. Dar asta cu un alt prilej.

14 ani de război româno-român


România nu mai gândește la viitorul ei. Este trista constatare a bilanțului celor 14 ani de război generalizat româno-român, în care am distrus absolut tot ce se putea distruge în materie de instituții, legi și Constituție. Am distrus încrederea oamenilor în democrație, în libertate. Drepturile omului, ni se spune, sunt un lux. Nu ni-l putem permite. Ieșim în stradă pentru a lua apărarea capitalului și pentru a ne striga ura față de cei care trăiesc din muncă, considerăm solidaritatea națională și socială un pericol. Avem doar făcători de război, și niciun făcător de pace!

Nostalgia regimului dictatorial

Ciclurile electorale au dispărut: există doar o permanentă și ineptă campanie electorală, care nu propune decât tot mai mult ”sânge” pe pereți. Niciun proiect de viitor, nicio viziune, niciun program de acțiune. De facto suntem acolo de unde am plecat în decembrie 1989: de la regimul partidului unic! Singura ideologie este puterea, iar partidele doar instrumente pentru cucerirea și exercitarea ei. Înțeleg că nici critica stărilor de fapt nu mai este permisă! Nu ne putem permite nici acest lux! Atracția modelelor totalitare este tot mai puternică și mulți dintre cei decepționați de starea de fapt consideră un astfel de model dezirabil, ca alternativă la ceea ce le oferă politica românească. Și este îngrozitor să constați că oameni presupus responsabili încurajează aceste tentații și practică fără jenă metode totalitare, în politică, în economie, în societate. O țară poate fi guvernată și prin decrete, nu? Totul este să funcționeze la foc continuu Monitorul Oficial!

Ce proiect european avem?

Aveam o incredibilă, și nesperată, șansă de a face pace, fie ea și parțială, pentru pregătirea și exercitarea președinției prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Aveam, nu o mai avem! De ce? Pentru că nu ne pasă! Europa nu este pe agenda noastră decât cu un sigur punct: libertatea de a fugi din țară în căutarea unor salarii mai bune! Nu avem nimic de propus Europei? Poate că avem, dar cine s-o facă? Ce proiect european avem?", a scris Vulpescu pe Facebook. Aveam o la fel de nesperată oportunitate de a profita de o conjunctură economică realmente favorabilă, pentru a accelera dezvoltarea României. Și ce vedem? Armate de profeți, care vestesc cui stă să-i asculte, Apocalipsa economică, prăbușirea economiei României, pentru că a mai crescut puțin, de fapt, jenant de puțin, salariul minim! Asta în timp ce alții, spaniolii, spre pildă, au crescut salariul minim cu 22% dintr-un foc. E greu de ghicit care va fi gradul de ocupare a locurilor în avioanele spre Spania?

Eșecul unei noi generații

2018 este anul eșecului unei generații. O generație care, în egoismul ei, a uitat de valori politice și morale, de servirea interesului public, de echitate și de solidaritate, de jertfa generațiilor care a făcut posibilă existența României Mari. Să ni-l asumăm. Pentru că de la asumare poate începe căința și schimbarea în bine. Putem și să ne prefacem că totul a fost o victorie, că după ea vor urma și altele, și tot așa. Avem de ales. Acum pare că vom face alegerea proastă. Dar speranța moare ultima. Eu tot mai sper la o Românie pacificată, cu politicieni responsabili și cetățeni conștienți de drepturile și obligațiile lor", a scris Vulpescu pe Facebook. 

VEZI ȘI:

Salariul minim în construcţii, 3000 de lei brut de la 1 ianuarie 2019

AMENZI pentru firmele care nu majorează salariile. Iată riscurile!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel