CRIMEEA: Rusia vrea mai multe forțe militare în peninsulă. Moscova, iritată că NATO se concentrează asupra Mării Negre

Rusia - Peninsula Crimeea
Rusia - Peninsula Crimeea

Rusia anunță că își crește prezența militară în Crimeea după ce "situația din Ucraina a escaladat brusc".

Ministrul rus al Apărării, Sergey Shoigu, a declarat că măsura este determinată de numărul sporit de forțe străine aflate în vecinătatea imediată a Rusiei, conform RT.

"Dislocarea unor forțe autosuficiente în direcția Crimeei este una dintre prioritățile noastre de top", a declarat Shoigu.

"Situația politico-militară a direcției strategice sud-vestice s-a schimbat semnificativ de la începutul anului curent. În mare parte, datorită extinderii teritoriului Rusiei în Districtul Militar Sudic după ce Crimeea s-a alăturat Rusiei", a mai spus oficialul rus.

Corlățean, anunț de impact pentru Marea Neagră: O premieră! Chirieac: "Nu vin rușii, vin britanicii?"

Drept răspuns la anunțul ministerului rus al Apărării, NATO a spus, conform Reuters, că sporirea numărului de trupe rusești în Crimeea "va submina armistițiul" implementat în Ucraina de Est.

Decizia Rusiei de a concentra mai multe forțe militare în peninsula care a aparținut Ucrainei vine după ce NATO a decis să acorde mai multă atenție Mării Negre. Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a admis recent la DC News Live că diplomația română a trebuit să depună eforturi semnificative pentru a include Marea Neagră pe lista de priorități reale ale NATO, însă procesul a fost încununat cu un succes la summit-ul aliaților din Țara Galilor. 

Eforturile României, sursa iritării Rusiei

În premieră, Marea Neagră figurează în documentele fundamentale ale NATO ca punct strategic de interes. "Cu consecințe: amplasarea unui comandament, exerciții militare anunțate și un parteneriat naval militar între SUA, România și Bulgaria și o prezență care să descurajeze Rusia. Aveam nevoie de acest lucru și am obținut acest lucru", explica Corlățean la DC News Live.

Toate aceste elemente expuse de șeful diplomației române sunt de natură să irite Rusia, care, după cum au avertizat mai mulți oficiali români, se consideră vecină de platformă continentală cu țările riverane Mării Negre după ce a anexat Crimeea în primăvară.

La insistențele României, prezența NATO în Marea Neagră a devenit mult mai vizibilă după declanșarea crizei din Ucraina. Numeroase nave de război ale Alianței au pătruns în ultimele luni în apele Mării Negre în baza unui sistem de rotație determinat de Convenția de la Montreux. Convenția, semnată în 1936, reglementează regimul strâmtorilor Mării Negre și spune că navele de război ale statelor neriverane Mării Negre pot rămâne maxim 21 de zile în apele Mării Negre.

Ditrugătoarele USS Ross, USS Donald Cook, USS Vella Gulf și USS Truxtun, fregata USS Taylor și alte câteva nave de război ale NATO au ajuns în ultimele luni în Marea Neagră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel