Mădălina Hideg (ARGUMENT): Profesorul Rotariu ne-a influențat pe fiecare dintre noi, cei care am acționat în câmpul cercetării sociale

Sursă foto: Facebook Septimiu Chelcea
Sursă foto: Facebook Septimiu Chelcea

Traian Rotariu, sociolog și demograf, a trecut la cele veșnice. Mădălina Hideg, director științific al ARGUMENT, institut de sondaje al DCMedia Group, a transmis un mesaj de condoleanțe.

Mădălina Hideg, director științific al ARGUMENT, institut de sondaje al DCMedia Group, a transmis un mesaj pentru Traian Rotariu, personalitate marcantă a sociologiei din România și unul dintre fondatorii Catedrei de Sociologie clujene de după 1989: 

„De câteva zile, comunitatea academică (cel puțin cea clujeană) este mai săracă: profesorul Traian Rotariu a plecat într-o altfel de incursiune, dar probabil cu aceeași curiozitate sociologică ce l-a însoțit în fiecare călătorie de studiu.

Într-un fel sau altul, în mod direct de la catedră sau prin scrierile sale, profesorul Rotariu ne-a influențat pe fiecare dintre noi, cei care am acționat vreodată în câmpul cercetării sociale;  disciplina, rigurozitatea, meticulozitatea interogării sociologice au fost ridicate la rang de acte ritualice care trebuie să însoțească orice demers în această direcție.

În ultimele decenii, profesorul Rotariu - un brav soldat din slujba sociologiei – a contribuit din plin la câștigarea prestigiului profesiei de sociolog și la reașezarea sociologiei drept ramură distinctă de studiu în oferta universitară clujeană de după 1989.

Să aveți drum lin prin Marea Trecere, Domnule Profesor!“, a transmis Mădălina Hideg.

Cine a fost Traian Rotariu

Traian Rotariu a fost personalitate marcantă a sociologiei din România și unul dintre fondatorii Catedrei de Sociologie clujene de după 1989.

Manualele sale de metodologia cercetării, statistică și demografie au pregătit generații de sociologi, iar doctoranzii îndrumați și-au continuat cariera la diverse centre universitare sau institute de cercetare. Maniera sa colegială, impregnată de profesionalism, modestie intelectuală și căldură umană, a avut un rol formativ pentru colectivul Catedrei de Sociologie pe care l-a condus aproape două decenii.

Alături de munca de regenerare instituțională mai întâi ca șef al Catedrei de Sociologie și apoi ca decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială (2001-2007), domnul profesor Rotariu a avut o contribuție semnificativă la redactarea revistei facultății, Studia Sociologia, cât și la crearea în 2002 a Centrului de Studiere a Populației din cadrul universității noastre, rămânând directorul onorific al acestuia până în această zi.

Traseul său academic a început în 1966 cu studiul filosofiei, iar în 1968 a devenit cercetător la Laboratorul de Sociologie al Universității Babeș-Bolyai. În perioada 1974-1977 a urmat studii doctorale la Universitatea Paris V René Descartes (Sorbona), susținându-și teza de doctorat în domeniul mobilității sociale sub îndrumarea lui Raymond Boudon. A continuat munca în cadrul Laboratorului de Sociologie în 1977 ca asistent universitar, apoi din 1979 ca lector la Catedra de Filosofie. Sfârșitul anilor ’70 și apoi anii ’80 sunt marcați de numeroase cercetări sociologice realizate în colaborare cu profesorul Ioan Aluaș, focalizate pe restructurarea socială în urma industrializării și urbanizării, dar și probleme de migrație internă, mobilitate socială și schimbări ale gospodăriilor rurale. În 1990 a devenit conferențiar iar în 1994 profesor universitar – în această perioadă, alături de domnul profesor Petru Iluț, au reclădit Catedra de sociologie. A dezvoltat cursurile de Metode și tehnici de cercetare sociologică, Stratificare și mobilitate socială, Demografie, Metodologia științelor sociale și a oferit posibilitatea studiilor doctorale în sociologie la Cluj. În 2001 se înființează Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, iar domnul profesor Rotariu a fost ales pentru șase ani decanul acesteia. În 2012, după pensionare, a devenit profesor emerit al Departamentului de Sociologie, colaborând strâns cu departamentul până când starea lui de sănătate a permis (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel