EXCLUSIV  Legătura dintre podul prăbușit în Neamț, scutirea de impozite în construcții și posibilul risc de a trăi într-un bloc nou cu bidoane în stâlpii de rezistență

pod / Inquam
pod / Inquam

Deseori apare în discuție subiectul privind scutirea de impozite pentru oamenii care lucrează în sectoarele IT, construcții și agro-alimentar.

Unii spun că scutirea de impozite pentru aceste categorii este nedreaptă. Chiar și Fondul Monetar Internațional a criticat, ca fiind incorect, tratamentul special acordat veniturilor salariaților din anumite sectoare, precum și veniturilor din dividende.

„Impozitul pe venitul personal (PIT): Sistemul fiscal este complicat de scutiri pentru sectoare specifice, tratamente speciale (inclusiv un impozit pe dividende scăzut) și lacune (inclusiv prin intermediul microîntreprinderilor), care îi afectează foarte mult eficacitatea și corectitudinea. Este nevoie urgentă de o reformă cuprinzătoare pentru a curăța baza de impozitare între sectoare și surse de venit. Acest lucru ar putea genera mai mult de 1,25% din produsul intern brut”, a transmis FMI.

Dar chiar vi se pare incorect tratamentul „special” acordat lucrătorilor din construcții? Cred că aflăm răspunsul dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu podul  prăbușit în Neamț. Nu este evident că oamenii din anumite sectoare vitale trebuie protejați și făcuți cumva să rămână în țară? Avem nevoie de specialiști ca să nu ne prăbușim cu totul.

Dacă le sunt luate și aceste beneficii, vor pleca toți să lucreze în străinătate. Vom rămâne o țară plină de IT-iști și videochatiste că doar astea-s domeniile din care se câștigă bani frumoși la noi în țară.

Și să nu ne mirăm că, poate și în viitor, vor mai pica poduri. Vor rămâne din ce în ce mai puțini specialiști în România, iar restul, care nu vor pune botul la șpăgi, vor lua imediat calea străinătății.

Și să vedeți atunci cât polistiren vom mai găsi prin construcții băgat în loc de beton. Ați văzut că și în cazul podului prăbușit în Neamț a reieșit faptul că în pilonii săi se aflau bucăți de polistiren expandat. Iar noi, ca de obicei, am avut noroc. Ne-a ajutat Dumnezeu să nu avem morți. Că în țara asta știți că te salvează doar Dumnezeu.

Dar să facem un exercițiu de imaginație.

Le luăm scutirile de impozit salariaților din construcție. Ce se va întâmpla apoi? Câte bidoane goale vom găsi în loc de beton atunci când se construiesc blocuri noi, în stâlpii de rezistenţă? Vă dați seama ce se va întâmpla în caz de cutremur? 

Să nu ne mirăm dacă în viitor vom descoperi că unii constructori vor băga cârpe şi sticle de plastic goale în pereţi şi stâlpi ca să mai economisească beton.

De asemenea, să nu ne mire că fierul folosit la armare va fi nu doar de proastă calitate, ci mai ales sub standardele legale, astfel încât să scadă costurile construcțiilor.

Și să nu mire nici că blocurile, podurile și alte construcții vor fi făcute de nepalezi care vor încasa salariul în România, dar banii îi vor trimite familiilor pentru a-i cheltui în țara lor.

Până nu vom înțelege că anumite domenii în care lucrăm sunt mai importante decât altele și că da, unele merită scutiri de impozite, să nu ne mire că vor cădea poduri și blocuri mult mai des ca în prezent. Și când va cădea un bloc, vor fi și morți. Iar dacă vor fi victime, se va băga cineva să le salveze de sub dărâmături sau se vor zbate între viață și moarte ca oile de sub podul prăbușit în Neamț care au stat două zile fără ca autorităților să le pese de ele? 

Așa că, dacă vrem să îngropăm de tot o țară, putem lua liniștiți scutirea de impozite din domeniul construcțiilor. Oamenii din acest sector pot pleca în străinătate și mâine, că doar în acest domeniu este foarte ușor să lucrezi oriunde pe pământ.

Acest material reprezintă o opinie.

VEZI ȘI: DNA - Serviciul teritorial Bacău a deschis un dosar penal pentru fapte de corupţie în legătură cu împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat şi consolidat, precum şi împrejurările în care s-a redeschis circulaţia rutieră pe podul prăbuşit de la Luţca, judeţul Neamţ



„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanţi ai mass-media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele. La Serviciul teritorial Bacău - Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat la data de 09.06.2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat şi consolidat, precum şi împrejurările în care s-a redeschis circulaţia rutieră pe podul de la Luţca, judeţul Neamţ, de peste râul Siret. În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (faţă de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie", anunţă DNA într-un comunicat de presă.

Un pod peste râul Siret, care face legătura între localităţile Sagna şi Luţca din judeţul Neamţ, s-a prăbuşit joi în timp ce pe el rulau un autocamion cu nisip şi o autoutilitară. Şoferul autocamionului, un bărbat în vârstă de 56 de ani, a fost rănit uşor, fiind transportat la spital.

Podul a fost reabilitat de către Consiliul Judeţean Neamţ, valoarea proiectului fiind de 7,3 milioane lei, fiind inaugurat în noiembrie 2021 de către preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene.

„Dragi nemţeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luţca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanţii la trafic! Zilele trecute, s-a făcut testul de rezistenţă pe pod şi avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acţiunea sarcinilor statice şi dinamice, au dus la concluzia că podul şi structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon şi a materialelor speciale, au avut un comportament normal şi acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Judeţean Neamţ poate fi folosit în condiţii de siguranţă", scria Ionel Arsene în noiembrie 2021, într-un mesaj pe Facebook.

Joi, la scurt timp de la prăbuşire, Ministerul Dezvoltării preciza că podul peste Siret este un obiectiv nefinalizat, întrucât nu a fost transmis procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

„Lucrările la acest pod nu sunt finalizate şi recepţionate, aşadar, obiectivul nu putea fi dat în folosinţă", susţine Ministerul Dezvoltării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel