CEDO a adresat autorităților române patru întrebări în cazul Laurei Codruța Kovesi.
CEDO a lansat trei întrebări autorităților în cazul plângerii înaintate de fosta șefă a DNA cu privire la revocarea sa din funcție.
Citește și: Secția de Investigare a Magistraților, desființare. Chirieac: Niște petarde, este absurd
Iată întrebările.
1. Este articolul 6 alin. 1 din Convenţia (Europeană a Drepturilor Omului) aplicabilă în acest caz (vezi Baka v. Hungary (GC), no. 20261/12, 23 June 2016)?
2. Dacă răspunsul este da, a avut reclamanta acces la o instanţă pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor sale civile în legătură cu demiterea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în conformitate cu articolul 6 § 1 din Convenţie?
3. Având în vedere că petenta susţine că demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public în timpul mandatului, a existat vreo încălcare a dreptului ei la liberă exprimare, în conformitatea cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Convenţie? Dacă da, această interferenţă este reglementată în lege şi în acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?
Întrebarea 4. Reclamanta a avut la dispoziţie o cale de atac concretă în plan naţional, aşa cum prevede articolul 13 din Convenţie?
Citește și: EUROVISION 2019, scandal. CONTROVERSĂ uriașă după aflarea câștigătorului, VOT CLAR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu