Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor.
FMI observă că pieţele au devenit "extrem de optimiste", comparativ cu momentul precedentului raport din octombrie, și avertizează contra reducerii vigilenţei, observând că valorile ridicate ale unor clase de active, tensiunile geopolitice şi creşterea nivelului datoriei ar putea să pună probleme dacă băncile centrale vor trebui să menţină mai mult timp dobânzile ridicate, pentru a contracara inflaţia.
"Încrederea într-o aterizare lină a economiei mondiale este în creştere. Totuşi, inflaţia globală rămâne ridicată şi ar putea duce la instabilitate", se arată în raport.
Băncile centrale şi autorităţile ar trebuie să ia măsuri prudente, în contextul atenuării inflaţiei, şi să riposteze la "aşteptările mult prea optimiste privind ritmul dezinflaţiei şi al relaxării politicii monetare", apreciază FMI.
"Riscul primordial îl reprezintă posibilitatea ca băncile centrale, în special în SUA, să nu înceapă de fapt reducerea dobânzilor", susţine Fabio Natalucci, director adjunct la Departamentului FMI de pieţe montare şi de capital.
Totuși, FMI a constatat o anume stabilizare a sectorului bancar de la turbulenţele din 2023, deşi avertizează că există "câteva bănci slabe pe plan mondial" care trebuie urmărite cu atenţie.
Sistemul bancar pare bine plasat pentru a face faţă stresului anticipat din sectorul imobiliar comercial. FMI avertizează că anumite firme cu expunere ridicată s-ar putea confrunta cu presiuni, deoarece scăderile de preţ în sectorul imobiliar comercial sunt cele mai semnificative din ultimele decenii şi până acum sunt parţial compensate de economia relativ solidă, a explicat Natalucci.
FMI a atras atenţia asupra atacurilor cibernetice, care sunt în creștere, și asupra faptului că riscul "unor pierderi extreme" a crescut, deoarece în ultimii ani firmele financiare s-au confruntat cu pierderi de la milioane de dolari la miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu