Încep procedurile de numire a unui judecător la CCR

CCR
CCR

Biroul permanent al Senatului a fost informat, luni, cu privire la numirea unui judecător la Curtea Constituţională, procedură care trebuie declanşată, conform legii, cu trei luni înainte de expirarea mandatului "fiecărui judecător".

"Vă informăm că, potrivit prevederilor art.68 alin (4) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României (...), cu trei luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii Constituţionale sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe preşedintele României, solicitându-i să numească un altul în locul lui; numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor", se precizează în sesizarea trimisă de CCR.

Conform aceluiaşi document, mandatul Simonei-Maya Teodoroiu, numită judecător la CCR pentru diferenţa de mandat, expiră la data de 15 iunie 2019, iar numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătoresc predecesor, precizează CCR.

"În aplicarea acestor dispoziţii legale, vă aducem la cunoştinţă că, prin Hotărârea Senatului nr.10 din 18 februarie 2015, doamna Simona-Maya Teodoroiu a fost numită judecător la CCR pentru diferenţa de mandat, respectiv până la data de 15 iunie 2019, dată la care ar fi expirat mandatul de nouă ani pentru care a fost numită Iulia Antoanella Motoc. În temeiul art.67 alin (1) lit. a) se constată, potrivit dispoziţiilor art.67 alin (2) teza întâi, că mandatul doamnei judecător Simona-Maya Teodoroiu expiră în data de 15 iunie 2019. Aşadar, în raport cu regulile stabilite de art.68 alin (1) teza finală din Legea nr.47/1992, republicată, numirea noului judecător la Curtea Constituţională trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, în baza dispoziţiilor aret.142 alin (3) din Constituţie şi ale art.5 alin (2) din legea organică a Curţii", mai precizează CCR.

Procedural, plenul Senatului va dezbate şi supune la vot propunerile grupurilor parlamentare pentru numirea unui judecător la CCR. 

Vezi și: Codrin Ștefănescu, reacție tăioasă după ce Ponta a anunțat un transfer de la PSD la Pro România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel