Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că în prezent curentul unionist este susţinut pe de o parte de ideologi, iar pe de altă parte de oameni simpli, "care vor unire (doar) pentru că în Moldova e disperare'. Pe primii, şeful statului moldovean i-a numit "trădători", iar despre ceilalţi a dat asigurări că aceştia vor înceta sa fie unionişti odată ce în Republica Moldova se va trai mai bine. Declaraţiile au fost făcute miercuri, în cadrul emisiunii "Glavnîi vopros' de la NTV Moldova, informează joi Agora.md.
Dodon a afirmat ca în Republica Moldova "a existat întotdeauna o dispoziţie unionistă', însă înainte aceasta se manifesta mai puţin. "Sunt două componente ale acestui curent. Sunt oameni care sunt pro-unire ca ideologie, ei au fost şi în anii 90, şi chiar în perioada sovietică: artişti, poeţi, intelectuali. Deci, cei care scriau înainte poeme despre comsomolişti şi comunism, acum sunt cei mai aprigi unionişti. Sunt cei mai periculoşi oameni, care au fost întotdeauna trădători', a afirmat Dodon.
"A doua componentă a unioniştilor sunt oameni simpli, oameni buni, iar eu ştiu asemenea oameni: medici, profesori, muncitori. Cred că mai mult de jumătate dintre unionişti", a continuat preşedintele Republicii Moldova, exprimându-şi convingerea că aceştia "vor unirea din cauză că în Moldova e corupţie, e greu, că s-a furat miliardul". "Din cauza acestei derute, ei caută să plece dintr-o extremă în alta. Cu acest bloc, mişcă nu dorinţa de unire propriu-zisă, ci starea de disperare. Când situaţia se va schimba, ei nu vor mai căuta unire, vor deveni statalişti', a dat asigurări Dodon.
Dodon, despre tinerii moldoveni
De asemenea, Igor Dodon nu a uitat nici de tinerii unionişti. "Când eşti tânăr, ai valori liberale, ei sunt rebeli. Odată ce apare familia, responsabilităţile, vrei stabilitate', a spus Dodon. El a adăugat că unionismul nu poate fi oprit prin forţă. "Unica soluţie eficientă contra unionismului este ridicarea nivelului vieţii, lupta împotriva corupţiei", a conchis preşedintele Republicii Moldova.
Mii de persoane au participat în 25 martie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, la aşa-numita 'Marea Adunare Centenară', pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, manifestaţia încheindu-se cu adoptarea unei proclamaţii prin care se cere din nou unirea Republicii Moldova cu România. În rezoluţia votată se spune că unirea Basarabiei cu România este "unica soluţie de supravieţuire şi progres", relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu