Problema milioanelor de tone de gunoi care vor umple România în următorii ani a fost abordată în interviul DCNews acordat de senatorul PNL Daniel Zamfir. Care sunt problemele ce pot apărea, aflaţi mai jos.
Zamfir: "Din nefericire, suntem într-o situaţie absolut critică şi aicea nu vorbim de încălzire globală - ne gândim cum să facem, că avem timp! În mai puţin de trei ani România va fi năpădită de gunoaie. Şi am să vă spun de ce! Pentru că noi producem anula circa 6-7 milioane de tone de gunoi. Astăzi, capacitatea de depozitare a României este de 14 milioane. Deci, mai putem depozita în aceste gropi - e impropriu spus gropi căci deja au devenit dealuri - dacă facem o socoteală, în mai puţin de doi ani de zile capacitatea de depozitare s-a încheiat. Dicolo de infringementul care vine şi vom plăti sume colosale la Uniunea Europeană din acest motiv, se mai întâmplă ceva. S-a dezvoltat în România o industrie de reciclare. Noi la comisia economică - şi aici, iarăşi, poate să spune orice, orice despre mine - împreună cu colegii de la PSD am stabilit ca prioritate sprijinirea acestei industrii. Este o piaţă de circa 2 miliarde de euro pe an. Este cea mai dinamică industrie din Europa după sectorul IT. Ori noi ce facem în momentul acesta? Nu le dăm ăstora materie primă! A venit doamna ministru Gavrilescu şi le-a propus un ajutor de stat. Ştiţi ce au spus reprezentanţii industriei de reciclare? N-avem nevoie! Noi avem tehnologie, daţi-ne materie primă! Ştiţi că noi importăm în cantităţi importante pet-uri? Deci, cel care procesează astăzi pet-uri în România şi care este cel mai mare reciclator din Europa de Est, care produce fibră sintetică şi o vinde la Mercedes, la BMW, importă din Slovacia, din Bulgaria, din Lituania, pentru că noi nu avem capacitatea să le adunăm!"
De ce nu avem capacitatea să le adunăm
"Şi de ce nu avem capacitatea să le adunăm? Pentru că, la recomandarea Uniunii Europene, noi, printr-o ordonanţă am impus o taxă la groapa de gunoi, o taxă penalizatoare pentru cei care duc gunoiul de-a valma, nu-l reciclează. Acea măsură era menită să te determine să selectezi. În toată Europa, în momentul ăsta, hârtia se reciclează şi totul se face din hârtie reciclată. Ei, noi am început să importăm şi hârtie. La PAL, în România, numai 5% vine din industria de reciclare, în schimb, în ţările civilizate se ajunge la 85%. Păi eu tai păduri ca să fac PAL, când am o industrie de reciclare, care vrea doar materie primă?"
"În Europa este principiul ăsta: poluatorul plăteşte. Cred că trebuie să ajungem şi în România, cât mai repede, să lăsăm populismele la o parte şi să ajungem în situaţia în care cetăţeanul să plătească pentru cât gunoi aruncă. Şi ridicarea gunoiului este un serviciu şi trebuie să plăteşti pentru aruncarea gunoiului. Iar dacă colectezi selectiv, vei plăti mai puţin. Dacă noi ne gândim să ajungem aici peste 10 ani, o să fim năpădiţi de gunoaie."
Vezi aici interviul DCNews cu senatorul PNL Daniel Zamfir:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu