Gorbaciov avertizează că va fi război

Fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, refuză să apere "reunificarea" Rusiei cu Crimeea, atrăgând, totodată, atenția că, dacă nu se oprește "escaladarea periculoasă" a crizei ucrainene, există riscul izbucnirii unui nou Război Rece.

Răspunzând unei solicitări, care i-a fost lansate joi prin intermediul unei misive publicate de cotidianul Komsomolskaia Pravda de către Vitali Tretiakov, un fost patron de presă din perioada Perestroika, în care i se cerea să se adreseze cancelarului german Angela Merkel pentru a-i solicita "să nu împiedice reunificarea paşnică a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia", Mihail Gorbaciov s-a arătat surprins că semnatarul solicitării nu cunoaște poziţia sa în legătură cu evenimentele din Ucraina, mai ales că s-a exprimat în legătură cu acest subiect încă de la începutul conflictului. 

Însă, în răspunsul exprimat în scrisoarea publicată vineri de același cotidian, Mihail Gorbaciov a explicat că refuză să apere "reunificarea" Rusiei cu Crimeea şi a făcut apel la încetarea "escaladării" crizei ucrainene, care, în opinia sa, ar putea duce la un nou Război Rece, relatează Medaifax.

"Am sperat că politicienii ucraineni vor fi capabili să găsească o cale onorabilă de a ieși din această situație. Și atunci când a devenit clar că evenimentele sunt din ce în ce mai periculoase, am făcut apel la președintele Putin și Obama, alți lideri mondiali, de a folosi capacitățile și credibilitatea lor pentru a-i ajuta pe ucraineni să găsească o cale de ieșire din impas.(...) Cel mai important este să se oprească escaladarea periculoasă, să se găsească o soluţie pe placul cetăţenilor Ucrainei şi Rusiei, să se împiedice un nou Război Rece", a scris laureatul Premiului Nobel pentru Pace.

"Preşedintele rus (Vladimir Putin) este în contact aproape în fiecare zi cu alţi şefi de stat, inclusiv cu Merkel", a subliniat el, adăugând că nu vrea să se "amestece".

"Eu v-aş sfătui mai degrabă să reflectaţi asupra originii reale a evenimentelor actuale. Eu o văd în întreruperea (politicii) Perestroika, în destrămarea fără sens a Uniunii Sovietice" în 1991, a apreciat Gorbaciov.

În finalul misivei, fostul lider URSS semnalează ce responsabilitate mare poartă în vremurile actuale mijloacele de comunicare în masă „Ele nu trebuie să stârnească pasiuni şi să escaladeze conflictul. Trebuie să ne amintim că avem de-a face cu două țări, cu două popoare cu legături conexe vechi. În orice caz, nu ne putem permite o divizare tragică. Este necesar să ajutăm oamenii să ajungă la un acord", a încheiat scrisoarea Mihail Gorbaciov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel