GAFĂ de proporții la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014

Situație unică întâlnită la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE din 25 mai, în urma cărora un tânăr a fost ales europarlamentar.

GAFĂ. Un tânăr în vârstă de 27 de ani din Bulgaria a trăit surpriza vieții. Acesta a fost ales europarlamentar în urma ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE din 25 mai,  deoarece zeci de mii de alegători nu au înțeles corect modul în care se vota cu noul buletin. Acesta a anunțat că nu va renunța  la mandatul câștigat.

Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele oficiale potrivit cărora tânărul Momcil Nekov, complet necunoscut înainte de vot, a primit mai multe voturi decât liderul socialiștilor bulgari și europeni, Serghei Stanișev.

GAFĂ. Totul, deoarece pe buletinul de vot numele tânărului se afla, potrivit tragerii la sorţi a Biroului Electoral Central bulgar, alături de partide grele, iar alegătorii l-ar fi votat din greşeală.

Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidați a Partidului Socialist Bulgar și în mod normal nu avea nicio șansă să fie ales, în condițiile în Bulgaria va avea doar 17 reprezentanți în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obținut decât patru mandate. Șansa lui a fost că numărul lui a coincis cu cel sub care se afla și partidul lui. Un număr de 34.000 de alegători se pare că nu au înțeles prea bine la ce servesc cele două numere și au bifat ambele.

Cum s-a votat pe 25 mai în Bulgaria

GAFĂ. Pentru prima dată la aceste alegeri, în Bulgaria s-a introdus un sistem care îmbină votul proporțional și cel majoritar. Fiecare buletin de vot la alegerile de duminică a conținut lista partidelor și candidaților independenți. Numerele partidelor au fost înscrise într-un pătrat, iar cele ale candidaților într-un cerc.
Astfel, alegătorii au putut să voteze nu numai pentru formațiunea preferată, ci și candidații preferați de pe liste. În acest sistem, indiferent de ordinea din listă, candidatul care primește cele mai multe voturi din toate voturile exprimate pentru partidul respectiv se clasează pe primul loc. Singura condiție este ca respectivul candidat să depășească pragul de 5% din voturi. În caz contrar, se aplică ordinea stabilită preliminar. Astfel, chiar dacă un candidat se află pe ultimul loc pe listă, el poate să-l întreacă pe cel din fruntea listei în cazul în care strânge mai multe voturi decât acesta, dar nu mai puțin de 5%.

Citește și: Surpriză în Germania. Neonaziștii fac istorie, partidul lui Merkel câștigă

 

GAFĂ. După tragerea la sorți, Partidul Socialist Bulgar a fost înscris pe buletinele de vot sub numărul 15. Probabil din această cauză, o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloana cu pătrate, dar și în cea cu cerculețe, votând astfel pentru candidatul Momcil Nenov. Astfel, tânărul a strâns 8,05% din totalul voturilor pentru partidul socialist, în timp ce Stanișev, care a fost și cap de listă — 6,61%.

Potrivit unor surse din partidul socialist, acesta a fost supus la presiuni din partea conducerii de partid să renunțe la mandat în favoarea jurnalistei Dostena Lavergne care a ocupat locul cinci în lista socialistă și urma să-l înlocuiască pe Stanișev care anunțase de dinaintea alegerilor că va renunța la mandatul de europarlamentar. 

Citește și: Europarlamentare 2014: Premieră în UE la închiderea urnelor

Alegerea lui Momcil Nekov, subiect de ironii în presa bulgară

GAFĂ. Alegerea lui Momcil Nekov a devenit cel mai comentat subiect în presa bulgară de după scrutin. Stanișev a fost ironizat de oponenți că nu numai a pierdut în Europa față de PPE, în Bulgaria față de GERB, ci a fost învins și în propriul său partid de un tânăr necunoscut. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe glume legate de combinația de numere 15-15, iar câteva mii de persoane s-au alăturat cele două grupuri pe Facebook care îl îndemnau pe Momcil Nekov să nu cedeze presiunii și să nu renunțe la mandat în favoarea "celor grei" de la partid.

Conform rezultatelor oficiale din alegerile în Bulgaria, cel mai mare număr de europarlamentari — șase — îl are partidul conservator GERB (30,4%), socialiștii (18,93%) și etnicii turci (17,27%) au câte patru, populiștii (10,66%) — doi, iar Blocul Reformist (6,45%) — unul, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel