Fosta șefă a serviciilor de urgență din Valencia, cercetată penal. Inundațiile catastrofale de anul trecut ar fi fost anunțate tardiv

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un judecător spaniol a dispus, luni, punerea sub acuzare a fostei șefe a serviciilor de urgență din Valencia, Salome Pradas, în cadrul unei anchete privind atribuirea responsabilității întârzierii avertizării populației înainte de inundațiile devastatoare din 29 octombrie, potrivit Reuters. Inundațiile au provocat moartea a cel puțin 225 de persoane, conform unui comunicat al instanței regionale.

Judecătoarea Nuria Ruiz, de la Tribunalul de Primă Instanță și de Instrucție nr. 1 din Catarroja, una dintre localitățile afectate de incendii, a subliniat că Pradas reprezenta cea mai înaltă autoritate a serviciilor de urgență în momentul dezastrului.

"Problema nu constă în lipsa informațiilor... ci în faptul că, fiind aflați în fața acestor informații, ele fie au fost ignorate, fie amploarea lor nu a fost înțeleasă... sau deciziile relevante nu au fost luate de cei care aveau puterea să le ia", a declarat judecătoarea Ruiz.

Inundațiile au măturat drumurile, au surprins oamenii în mașini și au inundat parcările subterane și locuințele de la parter în suburbiile orașului Valencia, al treilea ca mărime din Spania. A fost una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria modernă a țării. Trei persoane sunt încă date dispărute.

Locuitorii orașului au criticat vehement autoritățile pentru eșecul de a emite o avertizare în timp util privind riscurile furtunii și ale inundațiilor care au urmat.

Judecătoarea Ruiz analizează dacă există dovezi care să susțină acuzațiile de omor și vătămare corporală prin neglijență, infracțiuni ce ar fi putut contribui la decese evitabile.

Guvernul regional din Valencia a emis o alertă prin mesaj text în ziua inundațiilor, după ora 20:00, sfătuind populația să se adăpostească. Totuși, în acel moment, multe clădiri erau deja sub ape, iar numeroase persoane se înecau.

Potrivit instanței, peste jumătate dintre victime au fost găsite în spații închise, în special în locuințe și garaje.

Judecătoarea a concluzionat că alerta "a fost întârziată și eronată" și că ședința de coordonare a situației de urgență, care a început la ora 17:00, ar fi trebuit convocată în cursul dimineții.

Conform datelor guvernamentale, aproape 60.000 de locuințe, aproximativ 105.000 de autovehicule și peste 10.000 de magazine au fost distruse sau avariate în urma inundațiilor. Totuși, aceste pagube materiale nu fac obiectul anchetei, întrucât, potrivit judecătoarei, ele au fost inevitabile.

Citește și: Ploi torențiale în Spania, la doar două săptămâni după inundațiile devastatoare care s-au lăsat cu peste 200 de morți. Meteorologii au emis cod roșu 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel