EXCLUSIV  Forma de abuz psiho-emoțional despre care nu se vorbește. Cristian Anghel: Începe înainte de divorț când se pregătește terenul / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Membrii grupului civic ARTEMIS, Cristian Anghel, Alina Enache-Vornicu și avocat Mitran Marius Cosmin, au fost invitați la DC News și DC News TV, la emisiunea „UltraPsihologie” cu psihologul Radu Leca și psihoterapeut Ramona A. Dumitru.

În acest moment vorbim de peste un milion de părinți/copii care trec prin această formă de abuz (conform unui studiu). Peste un milion de copii care au fost sau sunt abuzați în acest mod, în timp ce autoritățile nu au capacitatea să ia măsuri. Peste un milion de abuzatori care trăiesc liniștiți printre noi fără să înțeleagă răul pe care îl produc propriilor copii și fără să suporte consecințele acțiunilor lor. 

Acest fenomen poate avea consecințe negative semnificative asupra relației copilului cu ambii părinți și asupra dezvoltării sale emoționale și psihologice. Invitații au explicat ce înseamnă alienarea parentală și cum se manifestă ea. 

Cum se manifestă și ce înseamnă alienarea parentală

„Dacă ar fi să ne uităm per ansamblu, alienarea poate fi definită foarte simplu: orice metodă pe care un părinte o folosește pentru a-l îndepărta pe celălalt părinte de propriul copil poate să intre în zona alienării parentale, în condițiile în care părintele alienat este un părinte normal, iubitor și a avut o relație frumoasă cu propriul copil. Aceasta ar fi o definiție pe scurt astfel încât să se poată înțelege acest concept mult mai ușor.”, a spus Alina Enache-Vornicu.  

„Nu avem o definiție clară la momentul de față și se încearcă o definire a fenomenului. Eu m-aș duce mai degrabă la fenomen în sine, observat direct de către specialist înainte să intre în analiză profesională, psiholog de exemplu.

Ori de câte ori, un părinte căruia nu-i poți imputa un comportament neadecvat, nu poate avea o relație normală de familie, cu unul sau mai mulți dintre copiii pe care îi are, este un prim semn că ne aflăm în fața fenomenului încă neinstalat, probabil.”, a spus Mitran Marius Cosmin. 

 

3. DC News... (alientare-parentala_29164000.jpg)

Cristian Anghel, Alina Enache-Vornicu și avocat Mitran Marius Cosmin, la DC News și DC News TV

 

Când începe alienarea parentală

„De regulă, se spune că începe înainte de divorț pentru că părinții simt că vor face acest pas și unul dintre ei își pregătește terenul. Încă nu avem statistici deoarece este un fenomen, la bază, de abuz psiho-emoțional. Ne e teamă să folosim aceste cuvinte. Recunoaștem în codul penal abuzul emoțional în forma hărțuirii, șantajului. Când vorbim de copii, ne e teamă să atingem acest subiect.”, a spus Cristian Anghel. 

Acesta a explicat de ce există teama de a atinge subiectul abuzului emoțional. 

„În acest moment aș răspunde că ne e teamă să recunoaștem că nu suntem părinți perfecți. În momentul în care un părinte este alienat acela este singurul pus sub râpă, alienatorul nu. Atunci, toată lumea se uită de ce și începe să judece părintele alienat din perspectiva faptului că el, cu siguranță, a greșit cu ceva.”, a spus Cristian Anghel la emisiunea „UltraPsihologie” de la DC News și DC News TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel