Dacă în perioada de înaintea Revoluției din 1989 găseam frecvent melodii care preaslăveau dictatorul și familia sa, tranziția către democrație speram să schimbe măcar estetic comunicarea politică cu scop propagandistic. Totuși acest lucru nu s-a întâmplat, așa că hai să vedem cum au evoluat în scurta istorie democratică melodiile de propagandă politică.
Nu putem începe o discuție despre melodiile propagandistice fără să discutăm despre istorie. Până la urmă o bună parte din politicienii din perioada democrației timpurii veneau direct din Partidul Comunist.
Astfel încât, pentru a oferi un exemplu, avem această piesă revelatorie pentru o mare parte din muzica din acea perioadă. Ca gen muzical putem vorbi despre un fundal de muzică clasică acompaniat de versuri cântate de cântăreți de operă. Limbajul este extins la maximum pentru a se asigura că „tovarășa savantă” este fericită. Realitatea a arătat însă că în 1989 ”eroina luptătoare” nu s-a putut lupta și cu gloanțele de la unitatea din Târgoviște și și-a primit „recunoștința vie”.
Nu îl putem rata totuși pe „tribunul” Corneliu Vadim Tudor care, înainte de a amenința că împușcă cu mitraliera un întreg popor și ajungea în turul 2 la prezidențiale, era și el un mic poet:
Încadrăm totuși aici și această odă adusă ”partidului”, ”tricolorului” , ”României”, dar nu în ultimul rând și lui Nicolae Ceaușescu în categoria de opere propagandistice aduse conducătorilor politici. Limbajul este similar și întins până la absurd pentru a-și asigura favorurile partidului stat. Incredibil și revoltător în același timp că un devotat ”comunist” a ajuns cu platforma sa de extremă dreaptă în parlamentul României și chiar în turul 2 al alegerilor din Anul Domnului 2000.
Măcar o tranziție s-a întâmplat în următorii ani. De la piese clasice și poezie, politicienii români au ajuns la ce era la modă în acea vreme. Adică maneaua. Astfel pentru a-și asigura votul din 2009 împotriva lui Mircea Geoană, Traian Băsescu a comandat o manea de la ”regele” Florin Salam și Roxana ”Prințesa Ardealului”.
Și limbajul de schimbă. De la Ceaușescu care în epocă era denumit ”carpatic scut” sau ”strateg genial”, Băsescu devine ”jupânul” care ”îi pune la respect pe toți”. ”Dușmanii” erau ”perverși și mafioți” și întreaga piesă se învârte în jurul faptului că Băsescu trebuie să pară din popor. Totuși un lucru are în comun Traian Băsescu cu regimul comunist, faptul că a fost colaborator al securității.
Un alt candidat ”din popor” care ”și-a tras” o manea electorală e Dan Diaconescu cu prilejul alegerilor din 2014. Mutat din garsoniera de la Piața Romană, Dan Diaconescu a ales calea politicii comandând o manea în care își declară ”dușmanul” - Traian Băsescu.
”Ia-ți adio dom` Băsescu că vine Diaconescu” este maneaua compusă pentru patronul OTV care nu a ajuns să câștige alegerile din 2014 precum Traian Băsescu și a luat un total de 4,03% din voturi. Muzica este specifică manelelor și chiar linia melodică a ajuns hit după ceva ani fiind refolosită în piesa ”INAINTE SA MOARA MICHAEL JACKSON M-A SUNAT” care a strâns aproape 10 milioane de vizualizări.
Am păstrat ultima parte pentru un artist foarte volatil în opiniile politice și anume Nicolae Guță. În 2009 acesta lansează piesa Băsescu Președinte împreună cu Roxana. ”Îl vom pune președinte că Băsescu nu ne minte” sublinia Nicolae Guță în 2009 care încă nu știa de faptul că Băsescu era un fost colaborator al securității.
”Am să beau după votare 44 de pahare” mai zicea Nicolae Guță în 2009 în maneaua pentru Traian Băsescu și se pare că a dus la îndeplinire acel plan. Nu știm dacă a împărțit paharele cu președintele Traian Băsescu, dar bănuim că a intrat într-o beție atât de cruntă încât i-a schimbat opiniile politice. Astfel în 2019 lansează o piesă la comandă pentru PSD și Liviu Dragnea.
”Dacă vrei viata mai bună,/ Votează cu-ncredere/ Liviu Dragnea PSD.” zicea Nicolae Guță subliniind că și lui îi plac oamenii certați cu legea. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani de închisoare în procesul privind angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.
Pentru campania electorală din 2024 se pregătesc probabil chiar în acest moment o serie de manele, dar tot ce știm până acum e faptul că Florin Salam o simpatizează pe Diana Șoșoacă. Cine știe, poate urmează ”Hai Șoșoacă la putere” după ce manelistul a postat pe pagina sa de Instagram în data de 15.12.2023: ”sută la sută Diana Șoșoacă/ nu PNL PSD” și ”Din sufletul meu îmi doresc o schimbare alături de Diana Șoșoacă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu